Fett med fruer

Markedet for store størrelser vokser stadig, nå også på det litterære området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANSKE ENKELT, sier Jennifer Weiner. ) Jeg skriver om en verden hvor kjærlighet og evig lykke ikke begynner med størrelse 36 og slutter i 40, hvor det er sjanser for forelskelse, lykkelige forhold, profesjonell suksess, gode venner og et vidunderlig liv selv om du ikke ser ut som en av jentene i damemagasinene.For denne innstillingen har leserne belønnet den storvokste forfatteren med å kjøpe fem millioner bøker i 33 land.Jennifer Weiner debuterte med 8Good in Bed8 for fire år siden. Dette var en tilnærmet selvbiografi etter at kjæresten hennes slo opp. Boka med den leservennlige tittelen rykket raskt inn på bestselgerlistene og siden har hennes litterære produksjon lagt seg dramatisk ut.

DET HAR OGSÅ folk flest i USA gjort. Nå er 64 prosent av landets befolkning registrert som overvektige, en del av dem lidende av såkalt 8sykelig fedme8. Moteindustrien har for lengst innsett dette faktum, butikkene er fulle av store størrelser og designkjedene har etablert spesielle kolleksjoner for de fyldige.Men om dette er et livsstilsfenomen måtte det etter hvert også få en refleksjon inn i litteraturen og Jennifer var den første som lyktes. Hennes skikkelser er så langt som mulig fra de slanke og vedlikeholdstrengende damene i 8Frustrerte fruer8. Hun skriver om tjukke mødre i forstedene, om deres liv og gleder, opp- og nedturer. Hennes fjerde bok 8Goodnight nobody8 er for sikkerhets skyld en spenningsroman hvor nettopp noen av disse kvinnene løser en mordgåte.

FORFATTEREN selv er 8plus-size8 så det holder, hun vil ikke si hvilken størrelse hun har, men nevner store tall. Hun bor i Philadelphia med mannen som er advokat og deres datter på to år. Om bakgrunnen for at hun begynte å skrive om store damer, sier hun til avisa USA Today:-  Jeg var så inderlig lei av alle ungpikebøkene som handlet om den tjukke jenta som traff Prince Charming etter at hun hadde greid å slanke seg en masse kilo. Jeg ville skrive om folk som er større enn den gjennomsnittlige magre modellen. Herregud, den salaten jeg spiste til lunsj i dag er jo større enn de tynne modellene nå tildags, sier hun.

ØKONOMI tror hun er årsaken til det allmenne tynnhetstyraniet. Ved å holde kvinner ulykkelige, får big business dem til å bruke mer penger. -  I et kommunistisk perspektiv ligger det en stor profitt i å gjøre kvinner utilfredse og misfornøyde med seg selv og sin kropp. Da handler de vilt for å føle seg bedre. Jeg går ikke med på dette, tenk på alt annet godt vi kunne gjøre med vår tid og våre penger, sier Jennifer Weiner til nettstedet Bookslut.Helt skuddsikker er imidlertid ikke hennes selvtillit som overvektig. -  Det hender jeg tenker, hvor er nå den burkaen !