Fetteren: - Helt fantastisk

Fetteren til Birgitte er lettet og glad over kjennelsen fra Strasbourg. - Men det er ikke så mye å feire, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tiden oppholder fetteren seg i utlandet. I går brukte han tida på å skrive ferdig en hjemmeoppgave til Universitetet i Bergen.

Da Dagbladet.no ringte i formiddag, hadde han enda ikke hørt resultatet av domstolsbehandlingen.

- Jeg aner ikke hvordan det har gått, sier han før Dagbladet.no forteller om utfallet.

- Det er helt fantastisk hvis det er som du sier. Jeg har ikke lest dommen, nå skal jeg gå på internett og lese den. Dette vil skape presedens for andre som kommer opp i samme situasjon. Nå må jeg lese dommen, gjentar han.

En halvtime senere har han lest deler av dommen.

- Jeg håpte veldig sterkt, men jeg tok ingenting for gitt. Fra min side har dommen hjemme hele tiden vært et opplagt overgrep. Nå ser det ut som om vi har fått en klar avgjørelse, sier han.

Menneskerettighetsdomstolen mener at Birgittes fetter ikke ble behandlet som uskyldig til det motsatte var bevist, slik konvensjonen krever. Domstolen mener at den norske stat skal gi fetteren erstatning på 20 000 euro, eller 150 000 kroner.

- Skal du feire?

- Det er ikke så mye å feire, synes jeg. Det blir en vanlig tirsdag. Familien er langt vekke, og jeg har ikke planlagt noe som helst. Men det blir en god og varm samtale med familien i kveld.

25-åringen gjorde seg delvis ferdig med saken etter at håranalyser i desember underbygde at han ikke har vært på åstedet da kusinen ble drept.

- Jeg anser meg som ferdig med saken, men nå er det juridisk bekreftet. Det føles veldig godt.

Fetteren legger ikke skjul på hva som er det viktigste for ham:

- Jeg har ikke lest gjennom hele dommen, men jeg tror dette er en dom som vil få presedens i framtida. I så fall er det veldig godt å tenkte på at jeg har kunnet bidra litt.

FERDIG MED SAKEN: - Det er ingenting å feire, sier Birgitte Tengs' fetter (25) til Dagbladet.no.