Fetteren gråt og gråt

STAVANGER (Dagbladet): Fetteren kunne forlate rettssalen som en fri mann etter ett år og fire måneder i varetekt. I går måtte han gjennom et ni timer langt rettsdrama før juryen hadde bestemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sine første timer i frihet tilbrakte fetteren på et hemmelig sted sammen med nær familie og en krisepsykiater.

Hvilke momenter som ble avgjørende for juryens frifinnelse er taushetsbelagte, og vil trolig aldri bli kjent.

I tillegg til juryen kan fetteren i dag takke firemannsteamet bestående av sin hovedforsvarer Sigurd Klomsæt, advokat Erik Nadheim, privatetterforsker Harald Olsen og tidligere forsvarer Arvid Sjødin.

Sammen har de nedlagt hundrevis av arbeidstimer med forberedelser både i Norge og utlandet.

De fant fram til en rekke eksperter i utlandet som så saken annerledes enn sine norske kolleger. Forsvarerne klarte å få ut dagbøkene til KRIPOS-avhører Stian Elle og lensmannsbetjent Lars Grindheim - dagbøker som har gitt retten et innblikk i politiets taktikk og framgangsmåte i avhørssituasjonen.
Dro på byen

I går kveld dro de fire på byen for å feire frifinnelsen med en bedre middag.

- Jeg er svært godt fornøyd. Dette er en spesiell sak, og det er en viktig og riktig avgjørelse som er tatt, sa Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Hjelp av krisepsykiater

Den drapstiltalte fetteren ble frikjent på alle punkter etter at juryen hadde sittet sammen i hele ni timer. Jubelen brøt løs blant venner og familie. Men alle ble raskt stilt overfor ny nervepirrende venting da lagmann Steinar Trovåg og de to andre fagdommerne trakk seg tilbake for å vurdere kjennelsen.

I de 39 minuttene lagmannen og hans to meddommere satt på bakrommet og vurderte om de skulle stille kjennelsen til side, ble påkjenningen for stor for fetteren. Han gråt og gråt, og ble tatt hånd om av krisepsykiater Helga Urrang på venterommet.
Også moren og faren til fetteren var sterkt preget av stunden.

Forsvarer Sigurd Klomsæt reagerte skarpt på at lagmann Steinar Trovåg satte fetteren på pinebenken nok en gang.

Men få minutter seinere kunne de slippe følelsene løs. Kjennelsen ble lagt til grunn, og fetteren var frikjent for drapet på sin kusine.

Rettsbelæring

Dagen startet klokka 09.00 med lagmann Steinar Trovågs rettsbelæring. Det var liten tvil om at Trovåg mente juryen burde kjenne fetteren skyldig.

Klokka 09.45 trakk juryen seg tilbake. Den tok flere kaffepauser, og spiste middag før de kom til enighet. Ni timer brukte de ti medlemmene av lagretten.

Klokka 18.45 signaliserte juryen at den var klar til å avgi sitt svar.

Fetteren satt da og ventet på cella på Stavanger politikammer. Da han kom til rettsbygningen var han fullstendig knust av presset han hadde vært under.Til sine forsvarere fortalte han at han aldri hadde opplevd en verre dag.

Ristet og gråt

Krisepsykiater Helga Urrang leide fetteren inn i tinghuset klokka 18.55. Moren tok over på venterommet og fulgte ham inn i rettssalen.

Da juryformannen svarte «nei» på første spørsmål, brøt han fullstendig sammen. Han ristet og gråt.

Juryen hadde fått beskjed om å svare på tre hovedspørsmål. Det første om han hadde tatt kvelertak på sin kusine, det andre om han hadde voldtatt henne, og det tredje om han hadde drept henne.

Juryformannen svarte tre ganger nei.
- Vår klient var så preget av presset at han ikke skjønte at juryen hadde frikjent ham. Det måtte jeg forklare ham, sier Erik Nadheim til Dagbladet.

Ett år og fire måneder etter pågripelsen var fetteren en fri mann.

De ti jurymedlemmene må ha valgt å tro på professor Gisli Gudjonssons forklaring om at fetterens tilståelse er falsk.

Stort nederlag

Utfallet av saken er også et stort nederlag for politipsykolog Ulf Åsgård fra Rikskriminalen i Sverige. Han har gjennom sin rapport til både herredsretten og seinere lagmannsretten utpekt fetteren som drapsmannen.
Foreldrene til Birgitte Tengs valgte å ikke være til stede under kjennelsen.

De ble underrettet om avgjørelsen på telefon av sin bistandsadvokat Erik Lea.

- De var fullstendig knust, sa Lea til Dagbladet etterpå.

FORNØYD: Forsvarer Sigurd Klomsæt gnir seg i hendene - flere måneders arbeide førte fram.