Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fetteren ikke mistenkt i cold case-gruppas etterforskning

Cold case-gruppa til Kripos bekrefter at Birgitte Tengs' fetter aldri har hatt status som mistenkt i den fornyede etterforskningen av drapssaken.

DREPT: Drapet på Birgitte Tengs i 1995 er en av de uløste drapsgåtene i Norge. Foto: Privat
DREPT: Drapet på Birgitte Tengs i 1995 er en av de uløste drapsgåtene i Norge. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fetteren sier til Stavanger Aftenblad at han opplever seg som endelig renvasket etter at politiet i et brev onsdag opplyser at han ikke er mistenkt for drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995. Han tilsto på et tidlig tidspunkt i etterforskningen, etter å ha sittet isolert i varetekt i en måned, at det var han som voldtok og drepte kusinen, men trakk tilståelsen.

Han ble senere frikjent i straffesaken, men dømt i den sivile prosessen til å betale erstatning til Tengs' foreldre. Erstatningsdommen er senere opphevet etter behandling i Menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

«Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgitte Tengs’ fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforskning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken», skriver påtaleansvarlig Lars Ole Berge i brevet til fetteren.

– Brevet viser at norsk politi endelig har forstått hva falske tilståelser betyr. Den gangen, da saken ble behandlet i retten, gjorde de ikke det, sier fetterens advokat Arvid Sjødin til Aftenbladet.

Tengs ble funnet voldtatt og drept på Karmøy i mai 1995. I 2016 gikk cold case-gruppa gjennom saken, og i desember samme år ble det opprettet en etterforskningsgruppe for å gå gjennom alle spor på nytt. Ett år senere, i januar i år, opplyste gruppa at etterforskningen ikke hadde gitt grunn til å rette mistanke mot noen personer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!