Birgitte Tengs-saken

Fetteren irritert:
- Hvorfor sitter jeg her?

Undrer seg over hvorfor han er brakt inn i drapssaken.

I RETTEN: Birgittes fetter i vitneboksen. Til høyre forsvarerne Stian Bråstein og Stian Kristensen. Tegning: Ane Hem / NTB
I RETTEN: Birgittes fetter i vitneboksen. Til høyre forsvarerne Stian Bråstein og Stian Kristensen. Tegning: Ane Hem / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Birgitte Tengs' fetter får i retten opplest sine egne protokollførte avhør fra 1997, da han var siktet for drapet på kusina.

- Vi skjønner det er belastende for deg bli dratt inn her for å møte. Det er modig gjort - det lettere for deg ikke å møte. Det skal du ha skryt for; det er positivt for saken at du gjør det, sier forsvarer Stian Bråstein til mannen i 40-åra, som har kommet ens ærend fra Spania for å vitne i saken mot drapstiltalte Johny Vassbakk (52).

Advokat Brynjar Meling forklarer hvordan Birgitte Tengs' fetter hadde det i vitneboksen under rettssaken. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Ja - takk, sier fetteren høflig, med mild, men tydelig stemme.

Birgittes foreldre i salen

Han ankom retten klokka 09. Han er høyreist, kortklipt og atletisk, og iført en brunbeige genser over ei lyseblå skjorte, samt svarte jeans og beige sko.

Birgittes foreldre, Karin og Torger Tengs, sitter til høyre for ham, og ser på nevøen. De er tydelig preget mens Bråstein leser opp fetterens tilståelse - som kom etter svært harde avhør, og som i ettertid ble trukket tilbake. Tilståelsen er i dag diskreditert og anses som falsk.

Fetteren ble først dømt for drapet, men frikjent i ankesaken. I år ble han også frikjent for å betale erstatning til Birgittes foreldre, og han er dermed helt renvasket i rettssystemet.

BIRGITTES FORELDRE: Karin og Torger Tengs gransker nevøen nøye mens han sitter i vitneboksen. I forgrunnen aktoratet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BIRGITTES FORELDRE: Karin og Torger Tengs gransker nevøen nøye mens han sitter i vitneboksen. I forgrunnen aktoratet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I den falske tilståelsen, som fetteren etter politiets anmodning utformet som et «filmmanus», beskrives det i detalj hvordan han kan ha utført drap og voldtekt på kusina, for så å prøve å skjule ugjerningen.

Birgittes foreldre gransker nevøen nøye under opplesningen. Karin Tengs har nylig gitt uttrykk for at hun fremdeles tror han er riktig gjerningsmann.

- Ikke hans forklaring

Forsvarer Stian Kristensen forklarte i går hvorfor de har stevnet fetteren:

- Vi er helt klare på retten ikke vil kunne få et fullstendig opplyst bilde uten at de får høre forklaringene som politiet innprentet i ham i 1997, og det er det som er viktig for oss å få fram: at det er ikke hans forklaring som gis - det er politiets oppfatning av hva som er skjedd som blir fortalt gjennom ham.

Aktor Thale Thomseth stiller foran første pause spørsmål ved om forsvarets opplesning er hensiktsmessig, og om den faktisk bidrar til å opplyse saken.

Også fetteren virker brydd over situasjonen.

- Hva er det konkret du ønsker å vite om meg? spør han, med irritasjon i stemmen.

Bråstein gjentar hva han og Kristensen tidligere har sagt - at de ønsker å få fram hva politiet har fått fetteren til å si.

- Det er ikke min forklaring, det omhandler ikke meg som person. Hvorfor sitter jeg her da? Skal vi tåkelegge, eller skal vi opplyse? Hva holder vi på med? spør fetteren strengt.

- Jævla tull

Til slutt sprekker det for familiefaren, da Bråstein spør ham om hvordan han opplevde prosessen fra sitt ståsted.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet i 1995; fetteren er helt renvasket. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet i 1995; fetteren er helt renvasket. Foto: Privat Vis mer

- Det er et stort spørsmål. Våren 1995 mistet jeg mitt søskenbarn. Hun var ei kjempejente. Hun var tipp topp. Ever since har vi alle gjort hva vi kan for å finne ut hvem faen som gjorde det mot henne, sier fetteren.

- Jeg satt i lange avhør og gjorde så godt jeg kunne for å hjelpe. Jeg har sagt alt jeg kunne sagt for å bidra, på ethvert tidspunkt har jeg stilt meg til rådighet. Det gjør jeg også nå, for det fortjener Birgitte, fortsetter han.

Fetteren, fremdeles irritert, understreker at hans tillit til politiet ble brukt mot ham.

- Det må bli slutt på tåkelegging av denne saken. Mine tanker er at det er en tippekamp [som var tema i de oppleste avhørene]. Det er noe jævla tull, sier han og fortsetter:

- I 27 år har vi snakket om det har vært sagt eller tenkt eller gjort det ene eller andre. Jeg har sittet i 250 timer i avhør og måneder i fengsel. Sannheten er at det var sprøyt fra ende til annen. Nå hører vi på det på nytt.

Også fagdommer Arne Vikse ønsker at forsvarerne snart kommer til poenget.

- Tilgriser fetteren

Fetteren bistås i retten av advokat Brynjar Meling. Han har stilt seg noe uforstående til hvordan å bringe inn ham kan bidra til å kaste lys over saken.

- Jeg antar at to erfarne og dyktige forsvarere som Kristensen og Bråstein er klar over hvor grensene går for hva som er relevant å stille av spørsmål, sa Meling til Dagbladet i går.

Fetterens faste forsvarer Arvid Sjødin har på sin side hevdet at forsvaret «tilgriser» fetteren ved å trekke ham inn i saken, der en helt annen mann er tiltalt.

- Han er ikke interessert å sitte som en bukk og ta imot anklager, sa Sjødin til Dagbladet i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer