Birgitte Tengs-saken:

Fetteren kan bli sentral igjen: - Et overgrep

Forsvareren til 51-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, sier hennes fetter igjen vil bli sentral hvis saken havner i retten. - En farlig vei å gå, advarer fetterens advokat.

KAN FÅ EN SLUTT: I 2023 kan drapet på Birgitte Tengs få et endelig punktum, 28 år etter at 17-åringen ble drept på Karmøy. Foto: NTB
KAN FÅ EN SLUTT: I 2023 kan drapet på Birgitte Tengs få et endelig punktum, 28 år etter at 17-åringen ble drept på Karmøy. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 27 år har foreldrene til Birgitte Tengs (17) ventet på et svar på hvem som drepte deres datter. Ventetida har vært som en berg-og-dal-bane.

Først gikk det to år uten svar og ei etterforskning som virket å stå i stampe. Så ble 17-åringens fetter pågrepet, tiltalt og dømt etter å ha tilstått drapet.

Dommen ble anket, og i lagmannsretten ble fetteren frikjent. Siden har drapet stått uten en dømt gjerningsmann, og har lenge sett ut til å forbli en uløst gåte. Nå ligger et nytt navn på Riksadvokatens bord. Om en måned risikerer en 51 år gammel mann å stå tiltalt for drapet i 1995.

Siste ord er imidlertid langt ifra sagt i saken. Nå varsler 51-åringens forsvarer, advokat Stian Kristiansen, at fetterens navn igjen vil bli trukket fram hvis Riksadvokaten tar ut tiltale mot hans klient.

- En viktig del

- Fetteren vil bli et sentralt tema også denne gang, dersom det tas ut tiltale og saken havner i retten. Det er naturlig siden han er en viktig del av sakens historie. Det vil også være naturlig med bevisførsel omkring det, sier Kristensen til Dagbladet.

Uttalelsen kommer til tross for at politiet i fjor høst, i etterkant av pågripelsen av 51-åringen, uttalte at fetteren nå verken er siktet eller mistenkt for drapet.

ERSTATINGSKRAV: Bistandsadvokat John Christian Elden kommenterer foreldrenes vurdering om å frafalle erstatningskravet i Tengs-saken. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Forstår det ikke

Advokat Arvid Sjødin var forsvarer for Tengs' fetter allerede i 1997, da han ble siktet for drapet på sin kusine. Både Sjødin og advokat Sigurd Klomsæt har siden kjempet for en fullstendig reinvasking av mannen, som i dag er i 40-åra. Blant annet for å bli kvitt oppreisningskravet som fremdeles står fast.

Sjødin reagerer kraftig på at fetteren nok en gang blir trukket fram i forbindelse med drapet. Han viser blant annet til politiets siste uttalelse om hans klient.

- Jeg forstår det ikke. Han er ute av alt, ifølge politiet. Det har de sagt klart og tydelig gjentatte ganger, seinest for ett år siden da den nye siktelsen var tatt ut, sier en tydelig frustrert Sjødin til Dagbladet.

- PÅ TIDE: Arvid Sjødin, advokat for fetteren til Birgitte Tengs, sier det er på høy tid at siktede blir sjekket ut i Birgitte Tengs-saken. Reporter: Ralf Lofstad. Foto: Carina Johansen Vis mer

- Et nytt overgrep

Advokaten forteller at han var orientert om at Tengs' fetter igjen kunne bli tema i forbindelse med rettssaken. Dersom det blir tilfellet, er han soleklar på hvordan det vil tolkes fra deres ståsted.

- Det vil i så fall være et nytt overgrep dersom han igjen blir dratt inn i saken. Alle vil forstå at hans tilståelse kom som følge av feil hos politiet, sier Sjødin.

Fetterens advokat kommer samtidig med en klar advarsel til 51-åringens advokater, dersom de gjør alvor av planene om å igjen trekke fram fetteren i en eventuell rettssak.

- At forsvarerne skal begynne å skandalisere dette og påpeke hvilke feil politiet har gjort i saken, kan tale mot dem og deres klient. Det vil være en farlig vei å gå, hvis de skal forsøke å så tvil ved å peke på tidligere feil. Å peke ut fetteren som potensiell drapsmann tror jeg ikke de vil finne på å gjøre, sier Sjødin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer