Fetteren må bevise sin uskyld

STAVANGER: Fetteren til Birgitte Tengs vil renvaskes for drapet på jenta. I erstatningssaken som starter i Gulating lagmannsrett mandag, ligger hele bevisbyrden på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 frikjente Gulating lagmannsrett fetteren for drapet på kusinen Birgitte Tengs. Men samtidig ble han dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til Birgittes foreldre. Han føler derfor at han ble delvis dømt for drapet på sin kusine. I erstatningssaken som starter mandag ønsker han å renvaske seg helt og fullt for drapsmistanken som han føler har blitt hengende ved.

- Hele bevisbyrden ligger på oss, sier fetterens forsvarer, Sigurd Klomsæt, til NTB.

Etterforskning

Fetterens forsvarere har begjært drapssaken gjenåpnet. Haugesund politidistrikt vurderer nå om saken skal gjenåpnes, men dette vil ikke skje før erstatningssaken starter i Gulating lagmannsrett. Forsvarerne har bedt om at saken utsettes inntil etterforskningen er ferdig, men har ikke fått medhold.

- Vi mener dette er svært uheldig, sier Klomsæt.

Han mener det er flere forhold som ikke er avklart i drapssaken. En etterforskning vil kunne belyse forhold som kan hjelpe fetteren i å bevise sin uskyld. Denne hjelpen vil forsvaret ikke få, og må derfor finne fram bevisene på egen hånd.

- Vi er likevel optimister. Vi har jobbet lenge med denne saken, sier Klomsæt.

Forsvarerne har fått tilgang til dokumenter fra Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, Sefo. I disse dokumentene går det blant annet fram at tidligere etterforskningsleder Gro Rossehaug har innrømmet at alle mistenkelige personer ikke var sjekket ut av saken da Birgittes fetter ble pågrepet. Politiet har tidligere påstått at det ikke fantes andre personer som kunne mistenkes for drapet.

- Vi har fått tilgang på mange nye opplysninger, sier Klomsæt. Dette vil forsvaret bruke i sin bevisførsel i Gulating lagmannsrett.

Bevis

Søndag 7. mai 1995 ble den 17 år gamle Birgitte Tengs funnet drept ved Gamle Sundsvei på Karmøy. Birgittes fetter ble først dømt for drapet, men lagmannsretten frikjente ham året etter. Under rettsforhandlingene i Karmsund herredsrett og Gulating lagmannsrett var det aktoratet som måtte bevise at Birgittes fetter var skyldig. I erstatningssaken er det han som må klare å bevise at han er uskyldig. Derfor vil alle forhold under etterforskningen som taler til hans fordel, være viktig å få fram.

- Erstatningsbeløpet er i seg selv ikke så viktig, sier forsvareren. Men beløpets størrelse vil likevel gjenspeile hvor sannsynlig det er at den nå 23 år gamle mannen er uskyldig.

- Premissene som retten legger til grunn, vil være svært viktige, sier Klomsæt. Hans klient krever 2,5 millioner kroner i erstatning og oppreisning for urettmessig straffeforfølgelse. Samtidig krever hans foreldre en million kroner hver for belastningen som de er påført. Etter straffeprosesslovens paragraf 444 skal 23- åringen uansett ha en erstatning for de 16 månedene han satt varetektsfengslet. Lagdommer Helge Lillebø er rettens administrator, og det er satt av fire uker til rettsforhandlingene. Forsvarerne har varslet at de vil føre rundt 70 vitner.

(NTB-Bodil K. Sandvik)