- Fetteren renvasket

Ingen av hårene som ble funnet på den drepte Birgitte Tengs, stammer fra hennes fetter. Det viser DNA-testene som er gjort i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke funnet samsvar i DNA-materialet mellom hårprøvene og noen av de rundt 40 personene som har avgitt spyttprøver i den gjenopptatte drapssaken. Dermed er saken et større mysterium enn noen gang.

Birgittes fetter som først ble dømt og deretter frikjent for det grufulle drapet, har grunn til å være fornøyd. Blodige hår som ble funnet i Birgittes høyre hånd, har hele tida blitt ansett som svært viktige i den sju og et halvt år gamle drapssaken fra Karmøy. Både politi og rettsmedisinere har sagt at de mest sannsynlig stammer fra drapsmannen.

Nå viser det seg at hårene verken stemmer fra fetteren eller Birgitte selv.

Trakk tilståelsen

Birgitte-saken har herjet Karmøy og det norske rettsvesenet i sju år. Da fetteren ble siktet for drapet på sin kusine, tilsto gutten etter lange politiavhør. Seinere trakk han tilståelsen tilbake, men ble likevel dømt i herredsretten. Tilståelsen og måten den kom fram på, er blitt sterkt kritisert i ettertid.

I lagmannsretten ble fetteren frikjent, men dagen etter dømte den samme rettsinstansen ham til å betale 100000 kroner til jentas foreldre. De mente det var mest sannsynlig at han var gjerningsmannen, selv om det ikke var nok bevis til å dømme ham i straffesaken. Nå forsøker fetteren å få omgjort denne dommen. De tekniske prøvene fra Østerrike vil gi ham et nytt kort på hånda.

- Viktig

- Hvis dette er resultatet, er det bevis godt nok for at Gulating lagmannsrett tok feil og dømte uten bevis. Det er dette vi har ventet på å få høre. Resultatene fra Østerrike blir svært viktige for å få gjenopptatt erstatningssaken, sier fetterens advokat, Arvid Sjødin.

Politiadvokat Thor Buberg vil ikke kommentere noe rundt rapporten. Han viser til at det vil bli sendt ut pressemelding om resultatene i dag eller i morgen.