Fetteren siktet for drapet på Said (28): - Har forklart seg om konflikt

Said Bassam Chataya ble knivdrept i Bergen fredag kveld. Hans fetter er siktet for drapet.

MINNES: Det er lagt ned blomster på åstedet ved Circle K på Danmarks plass i Bergen. Said Bassam Chataya ble fredag kveld knivdrept på stedet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
MINNES: Det er lagt ned blomster på åstedet ved Circle K på Danmarks plass i Bergen. Said Bassam Chataya ble fredag kveld knivdrept på stedet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld ble Said Bassam Chataya knivdrept i et masseslagsmål utenfor en Circle K-bensinstasjon i Bergen.

En mann i 20-åra har i dag sittet i lange avhør med politiet, siktet for drap. Chataya ble drept med flere knivstikk mot overkroppen under slagsmålet som brøt ut 21.30 fredag kveld.

Samtidig sitter nå tolv personer i varetekt, ni av dem er siktet for grov kroppskrenkelse. Alle sammen er kjente for politiet.

- En konflikt

Mennene i 20- og 30-åra skal ha stukket fra åstedet kort tid etter slagsmålet, og ble pågrepet på forskjellige steder i Bergen. Flere vitner forsøkte å redde livet til offeret Chataya, men han ble erklært død på sykehus kort tid etterpå.

Den drapssiktede mannen har i avhør i dag forklart seg om en konflikt mellom han og avdøde.

- Han har forklart at det har vært en konflikt mellom han og avdøde, men ville ikke gå inn på noen detaljer i avhør, sier hans forsvarer Jørgen Riple til Dagbladet.

Forsvareren sier han ikke vet hvorfor det skal ha vært så mange på åstedet.

Dagbladet vet at avdøde og siktede er fettere. Riple vil bare bekrefte at det var en relasjon mellom dem.

- Det er en relasjon mellom avdøde og min klient, men det er nok mellom de to at konflikten i utgangspunktet har vært, sier han.

- Visste ikke at han var død

Han sier at den siktede ennå ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Det ble et tema i avhøret, men han har ennå ikke svart ja eller nei på spørsmålet, sier han.

Drapssiktede stakk fra åstedet på Circle K kort tid etter hendelsen. En overvåkningsvideo fra bensinstasjonen er blant politiets viktigste bevis, og skal vise selve drapet.

Ifølge forsvarer Riple visste ikke den drapssiktede at Said Bassam Chataya var død før i går kveld.

- Han sier at han ikke var kjent med det. Det var jeg som overrakte den informasjonen til ham i vår første samtale rundt klokka 19.00 lørdag kveld. Han var i tro at fornærmede levde, sier Riple.

ADVOKAT: Jørgen Riple forsvarer den drapssiktede mannen. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVOKAT: Jørgen Riple forsvarer den drapssiktede mannen. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Nødverge kan bli tema

- Hvordan har din klient det nå?

- Det er en i familien som er avgått ved døden. Samtidig har han ikke sovet på snart to døgn, er fryktelig sliten og har det ikke veldig bra. Han er selvfølgelig veldig klar over at det er tungt for avdøde og egen familie, sier han.

Forsvareren understreker at han selv ikke har sett overvåkningsvideoen fra bensinstasjonen.

- Nødverge vil på et tidspunkt bli et tema i saken, men det for tidlig å konkludere om dette er en nødvergesituasjon, sier Riple.

Mannen vil framstilles for varetektsfengsling mandag.

- Jeg tror min klient er innforstått med at det er stor sannsynlighet for at han blir varetektsfengslet og han kommer nok til å møte der, sier forsvareren.

Riple har bistått den drapssiktede mannen i en annen mindre sak nylig.

ÅSTED: Flere personer oppsøkte åstedet søndag kveld. Foto: Eivind Senneset
ÅSTED: Flere personer oppsøkte åstedet søndag kveld. Foto: Eivind Senneset Vis mer

I mai 2017 ble han dømt for å ha oppbevart i underkant av 100 gram hasj. I januar i år møtte han i Bergen tingrett tiltalt for tyveri, melder VG.

Utenlandsk bakgrunn

Arild Dyngeland er bistandsadvokat for den avdøde mannens mor. Han vil ikke kommentere opplysningene om konflikt.

- Jeg har ingen kommentarer til det politiet etterforsker, sier Dyngeland til Dagbladet.

Det er ikke avgjort om flere av de siktede vil framstilles for varetekt, men etterforskningen Bergen-politiet nå gjennomfører er meget omfattende.

Elleve av de siktede har norsk statsborgerskap og fire av disse er født og oppvokst i Norge. De resterende kom til Norge i perioden 1988-2008 fra Midtøsten og Afrika. Mens én er siktet for drap og ni for grov kroppskrenkelse, er to personer siktet for falsk forklaring.

STOR ETTERFORSKNING:Politiinspektør Tore Salvesen og politiinspektør May-Britt Erstad, orienterte om den gigantiske etterforskningen i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STOR ETTERFORSKNING:Politiinspektør Tore Salvesen og politiinspektør May-Britt Erstad, orienterte om den gigantiske etterforskningen i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

En med utenlandsk statsborgerskap – kom til Norge i 2005 og har permanent oppholdstillatelse i riket. Han kommer fra et Afrikansk land.

- Etterforsker motiv

Alle sammen er født mellom 1987 og 2000.

- Dette er en stor etterforskning. Vi har 12 personer i varetekt og en rekke vitner som alle skal avhøres. Politiet har satt store ressurser på saken gjennom helgen og per nå har vi rundt 25 etterforskere som bare jobber med denne saken. Politiet bruker dagen i dag i all hovedsak på avhør av de siktede og vitner, sier politiinspektør Tore Salvelsen dag.

- Det vi kan si om motiv og bakgrunn er at politiet jobber ut fra en rekke hypoteser med hensyn til hva som har skjedd, hvorfor og hvem som har vært involvert – uten at vi kan nå nærmere inn på det nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer