Fetteren snakker ut

STAVANGER (Dagbladet): Han ble trodd av juryen, men stemplet som Birgittes drapsmann av fagdommerne. - Det er ett steg fram, og ett steg tilbake. Men renvaskelsesprosessen gir jeg aldri opp, sier den 21 år gamle fetteren til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte fetteren på forsvarernes hotell i Stavanger i går ettermiddag. Han kom da fra Kopervik på Karmøy.

Rolig og reflektert snakker han ut om de dramatiske årene og månedene han har lagt bak seg etter at Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995.

Han er lettet over frifinnelsen, men føler fagdommernes dom om at han må betale 100 000 kroner i erstatning som et slag i trynet.

- Du ønsker så gjerne å bli ferdig, bli renvasket. Når du trodde du var på god vei til å bli en «normal gutt», får du slengt i trynet at folk likevel ikke tror på deg. Det er vanskelig for meg å forstå at systemet skal virke på den måten. Men det viktigste for meg er uansett at jeg selv vet at jeg ikke har drept Birgitte, sier 21-åringen.

Knust

Fetteren var fullstendig knust onsdag kveld da han kom inn i rettslokalet for å høre juryens avgjørelse. De brukte ni timer på å komme fram til en kjennelse.

- Det var ni tøffe timer. Da juryen kom inn, la jeg merke til at de hadde samme uttrykk i ansiktene som dommerne i Karmsund herredsrett hadde. Da var jeg overbevist om at dette gikk galt igjen, forteller han.

Men juryen svarte nei på samtlige tiltalepunkter.

- Jeg torde ikke stole på det. Jeg har opplevd så mange skuffelser før. Jeg var livredd for at fagdommerne skulle sette kjennelsen til side.

De 40 minuttene fagdommerne var på bakrommet føltes som mange timer, sier han.

Onsdag kveld ble han løslatt etter ett år og fire måneder bak murene.

- Jeg måtte gå to turer den kvelden. Jeg har vært så rastløs, jeg har ikke sovet etterpå. Det er tusen ting som skal gjøres, selvfølgelige ting som å gå en tur, kjøpe seg noe, slike ting som folk gjør hver dag.

- Det er viktig å ta del i felleskapet med dem som ønsker å være rundt meg, framfor å tenke på alt jeg har mistet. Mye av det får jeg aldri tilbake, sier han til Dagbladet.

Leve normalt

Fetteren har ett overordnet mål, å leve et normalt liv. Han har nylig avsluttet grunnfag i historie, og ønsker nå å ta en utdannelse innen mediefag.

- Har du noe ønske om fortsatt å bo på Karmøy?

- Jeg har mange gode minner, og gode venner som knyttes til Karmøy og Kopervik. Jeg ser ingen grunn til at det skal overskygges av andre ting. Men studiene kommer til å styre meg. Jeg har allerede vært på Karmøy, jeg kommer derfra nå, svarer 21-åringen.

<B>SKUFFET:</B> -Du ønsker så gjerne å bli ferdig, bli renvasket, sier fetteren i dette åpenhjertige intervjuet med Dagbladets reportere.