Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fetteren til Mladic jager journalister - med traktor

Bradko er sint, og lei av beleiringen utenfor boligen hvor krigsforbryteren ble pågrepet.

ER OPPGITT: Bradko Mladics, krigsforbryterens fetter, svinger traktoren sin mot journalistene, og presser dem ned i ei grøft. Foto: HENNING LILLEGÅRD
ER OPPGITT: Bradko Mladics, krigsforbryterens fetter, svinger traktoren sin mot journalistene, og presser dem ned i ei grøft. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAZAREVO (Dagbladet): Nederlaget og sinnet står skrevet i Bradko Mladics (59) ansikt, der han svinger inn på gårdsplassen med et lass med høy på tilhengeren.

Det var her den tiltalte krigsforbryteren Radko Mladic ble arrestert onsdag.

Fetter Branko tar en stor sving på vei inn til gårdsplassen for å presse flest mulig av journalistene som står utenfor porten hans ned i grøfta. Han er sint, men ellers taus som en østers.

En stor helt I landsbyen Lazarevo er Radko Mladic en stor helt. Det er bare en av grunnene til at det er et stort nederlag for Branko Mladic at fetteren ble arrestert nettopp hos ham.

- Mladic er en helt, sier flere av naboene til Branko Mladic, til tross for de alvorlige krigsforbrytelsene han er tiltalt for.

Radko Mladic er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter at han var øverste kommandant for de serbiske styrkene som massakrerte 8000 menn og unge gutter i Srebrenica i 1995.

Mladic var også kommandanten da serbiske styrker terrorbombet Bosnias hovedstad Sarajevo i tre år, fra 1992 til 1995. Dommer Maja Kovacevic sa i går at Mladic er frisk nok til å utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag. Der er han den mest ettersøkte fanget etter at de bosniske serbernes president Radovan Karaszic ble arrestert i 2008, etter 13 år på rømmen.

Sterkt svekket Men Mladic er sterkt svekket. Han har hatt slag, og venstre arm er lammet. Han er ikke sitt gamle jeg på andre måter heller.

Da serbisk politi kom for å arrestere ham torsdag morgen gjorde han ingen motstand. Han hadde to pistoler og en dolk ved sin side, men generalen brukte verken pistolene eller dolken.

I går fikk Mladic til gjengleld se igjen sin kone og sønn. Kona har sagt at hun trodde ektemannen var død, for siden 2001 har Mladic vært som sunket i jorda, mens KFOR-soldater og - det sier de i hvert fall - serbiske myndigheter har jaktet på ham. Stor var derfor overraskelsen da det viste seg at han var hos sin egen kjødelige fetter.

Kanskje ble han funnet der fordi mange gamle venner har kappet hånden av Mladic, og et opplagt gjemmested som hos sin egen fetter, var den enset muligheten som gjensto.

- Det var en stor overraskelse for meg, jeg visste ikke at han bodde i huset, sier Dragan Tetlovic, en annen nabo.

HER BODDE HAN: Ratko Mladic ble tatt i den lille byen Lazarevo, 70 kilometer utenfor Beograd. Her er huset han ble tatt i. Foto. HENNING LILLEGÅRD
HER BODDE HAN: Ratko Mladic ble tatt i den lille byen Lazarevo, 70 kilometer utenfor Beograd. Her er huset han ble tatt i. Foto. HENNING LILLEGÅRD Vis mer