- Fetteren utsatt for justismord

- Birgitte Tengs' fetter er utsatt for et justismord. Det mener islendingen Gisli Gupjsnsson, Europas fremste ekspert på fenomenet falske tilståelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gupjsnsson er sjokkert over hvordan det norske rettssystemet fungerer.

- I Storbritannia rister man på hodet av at det er mulig å komme til et slikt resultat. Av de sakene jeg har jobbet med, er dette en av de verste når man ser på utfallet.

Gisli Gupjsnsson er professor i psykologi i London, med kriminalpsykologi som spesialfelt. Han har også bakgrunn som politietterforsker på Island.

Kapasitet

Gupjsnsson har vurdert avhørssituasjon og tilståelser i 140 kriminalsaker i Storbritannia, USA og Israel. Han er den både forsvarere og påtalemyndighet tyr til hvis det oppstår usikkerhet om en tilståelse er ekte.

Gupjsnsson har så langt bare hatt én sak i Norge, nemlig Birgitte Tengs-saken. Den får en vesentlig plass i Gupjsnssons nye bok som snart kommer ut.

Under lagmannsrettssaken i fjor sommer møtte Gupjsnsson som sakkyndig vitne. Hans klare konklusjon var at fetteren hadde avgitt falsk tilståelse. Av den grunn er Gupjsnsson sjokkert over at Høyesterett valgte å stadfeste lagmannsrettens dom i erstatningssaken.

- Selv om det er lavere krav til bevis i en slik sak, skulle ikke fetteren blitt dømt. Jeg tror at det er tilståelsen hans som har gjort dette resultatet mulig, mener Gupjsnsson.

Lovendring

Også medlemmer av Stortingets justiskomité reagerer på dommen og vurderer lovendring for å hindre at frikjente i straffesaker blir dømt til å betale erstatning.

Blant andre Sp's justispolitiske talsmann, Tor Nymo, mener dommen er i strid med alminnelige rettsoppfatning.