Birgitte Tengs-saken

Fetteren vitner:
- Tøft gjort

Forsvarerne avviser at de prøver å kaste mistanke på Birgittes frikjente fetter.

TILBAKE I RETTEN: Birgittes fetter returnerer nå til en rettssal, etter at han er fullstendig renvasket. Her etter lagmannsrettssaken i juni 1998. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / Dagbladet
TILBAKE I RETTEN: Birgittes fetter returnerer nå til en rettssal, etter at han er fullstendig renvasket. Her etter lagmannsrettssaken i juni 1998. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / Dagbladet Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg antar at to erfarne og dyktige forsvarere som Kristensen og Bråstein er klar over hvor grensene går for hva som er relevant å stille av spørsmål, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

Han legger til:

- Personlig kan jeg ikke se hvordan et avhør av en frifunnet mann som er den i Norge som er sjekket nøyest ut av saken, skal løse utfordringen de må håndtere med hvordan tiltaltes DNA er havnet på avdødes strømpebukse.

TIL HAUGESUND: Advokat Brynjar Meling bistår fetteren i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIL HAUGESUND: Advokat Brynjar Meling bistår fetteren i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Helt ute av saken

Onsdag formiddag, etter noe usikkerhet, stiller Birgitte Tengs' jevnaldrende fetter i vitneboksen i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Han er stevnet av drapstiltalte Johny Vassbakks forsvarere Stian Kristensen og Stian Bråstein.

- Vi har sagt at vi kan lese opp disse forklaringene, og har sånn sett ikke behov for at fetteren møter. Men nå ønsker han å møte, og det skal han få lov til. Det er tøft gjort, sier Kristensen til Dagbladet.

Ettersom fetterens faste advokat Arvid Sjødin denne uka er i Oslo i forbindelse med Viggo Kristiansens frifinnelsessak, bistås han i retten av Sjødins kollega Brynjar Meling.

- Hvordan stiller fetteren seg til å vitne? Hva tror han kan komme ut av utspørringen?

- Han ønsker ikke å kommentere noe om sin vitneforklaring, ut over at han anser det som sin borgerplikt å møte når han er innkalt. Han vil svare på de spørsmålene han kan svare på, og stoler på at retten våker over at saken ikke blir vidløftiggjort, svarer Meling.

Advokaten legger til at klienten ikke ønsker å kommentere forhold knyttet til sin person eller familiære relasjoner. Dette omfatter også forholdet til Birgittes foreldre.

Falsk tilståelse

Fetteren ble først dømt for drapet i herredsretten i 1997, etter å ha avgitt en tilståelse han seinere trakk tilbake. Året etter ble han frikjent i lagmannsretten - men var fremdeles dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

- BELASTENDE: Advokat for fetteren til Birgitte Tengs, Arvid Sjødin, forteller om hvordan livet til hans klient har vært etter saken. Intervju fra oktober 2021. Video: Carina Johansen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Etter frifinnelsen i straffesaken valgte fetteren å flytte utenlands. Han tok utdanning i London og Paris, stiftet familie og bor i dag i Spania, hvor han har en framgangsrik karriere innen finans.

Erstatningsdommen ble opphevet i november i år. Dermed er familiefaren i 40-åra nå helt ute av saken.

Like fullt har Kristensen og Bråstein gjentatte ganger brakt ham inn i bevisførselen - blant annet gjennom å lese opp hele herredsrettsdommen, med den falske tilståelsen, som var utformet som et «filmmanus».

Fetterens faste advokat Arvid Sjødin har tidligere uttalt at forsvarerne «tilgriser» klienten, og at de i praksis på ny kaster mistanke på ham ved å trekke fram all denne dokumentasjonen.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for å ha drept Birgitte i 1995. Han nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB
TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for å ha drept Birgitte i 1995. Han nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB Vis mer

- Han er ikke interessert å sitte som en bukk og ta imot anklager, sa Sjødin til Dagbladet i forrige uke.

Stadfester uskyld

- Det handler ikke om å peke på fetteren på noe som helst vis. Vi forholder oss til at han er uskyldig, og sånn er det, sier Kristensen til Dagbladet.

Det er gjennom hovedforhandlingen grundig dokumentert hvordan de langvarige og intense politiavhørene av fetteren - på det meste 17 dager i strekk - frambrakte den falske tilståelsen. I etterkant er norsk politis avhørsmetoder kraftig revidert.

- Vi er helt klare på retten ikke vil kunne få et fullstendig opplyst bilde uten at de får høre forklaringene som politiet innprentet i ham i 1997, og det er det som er viktig for oss å få fram: at det er ikke hans forklaring som gis - det er politiets oppfatning av hva som er skjedd som blir fortalt gjennom ham, sier forsvareren, og fortsetter:

- Og det har betydning for oss å få fram, for påtalemyndigheten ber egentlig retten om å tolke dette åstedet annerledes i dag - åstedet er jo likt.

Fikk erstatning

Kristensen mener fetterens advokat Meling skyter bom når han undrer seg over hvordan forklaringen skal kaste lys over det sentrale DNA-beviset - en liten mengde arvestoff samsvarende med tiltalte Johny Vassbakks, funnet på Birgittes strømpebukse.

FORSVARERNE: Hovedoppgaven for Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er å få Johny Vassbakk frikjent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARERNE: Hovedoppgaven for Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er å få Johny Vassbakk frikjent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Fetteren kan ikke kaste noe lys over DNA-beviset i det hele tatt. Det han kan kaste lys over, er hva påtalemyndigheten, politiet, tingretten og rettsmedisinerne la til grunn hadde skjedd på [drapsåstedet] Gamle Sundvegen natt til 6. mai [1995]. Det vi vil få fram, er hvordan politiet tolket åstedet i 1997, sier advokaten.

Også aktoratet har trukket saken mot fetteren inn i sin bevisførsel. Blant annet har de dokumentert avhørsmetodene som ledet fram til den falske tiltståelsen, og lest opp dommen fra 2001 der han ble tilkjent erstatning fra den norske stat fordi fordi den da rettskraftige erstatningsdommen gikk for langt i å utpeke ham som gjerningsmann.

- Det er naturlig at fetteren blir nevnt, som en del av historikken i saken, har statsadvokat Thale Thomseth tidligere uttalt til Dagbladet.

Foreldrene følger forklaringen

Erik Lea, bistandsadvokat for Birgittes foreldre, sier de vil følge fetterens forklaring.

- De synes det er interessant hva han har å si. De kvir seg ikke, for de har kjent ham siden han var barn, sier Lea til Dagbladet.

Han legger til:

- Men de har i 25 år trodd at han drepte datteren deres. Jeg vet ikke om jeg ville forholdt meg så rolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer