Birgitte Tengs-saken

Fetteren vurderer å trekke seg

Fetteren skal etter planen i vitneboksen neste onsdag. - Ikke interessert i å sitte som en bukk og ta imot anklager, sier advokaten.

DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept og seksuelt misbrukt for 27 år siden. Foto: Våge studio / NTB
DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept og seksuelt misbrukt for 27 år siden. Foto: Våge studio / NTB Vis mer
Publisert

- Han har ikke tatt endelig stilling til om han vil stille - det spørs hva de vil.

Det sier advokat Arvid Sjødin, som representerer Birgitte Tengs' jevnaldrende fetter, til Dagbladet. Klienten skal etter planen neste onsdag forklare seg i vitneboksen i Haugaland og Sunnhordland tingrett - men deltakelsen er altså usikker.

REAGERER: Arvid Sjødin har vært fetterens advokat i en årrekke. Han reagerer sterkt på taktikken fra Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
REAGERER: Arvid Sjødin har vært fetterens advokat i en årrekke. Han reagerer sterkt på taktikken fra Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Leste opp falsk tilståelse

Fetterens vitnemål kommer mot slutten av den sju uker lange rettssaken mot Johny Vassbakk (52), som er tiltalt for drapet på Birgitte for 27 år siden. Den Spania-bosatte familiefaren i 40-åra er stevnet av Vassbakks forsvarere Stian Kristensen og Stian Bråstein.

Sjødin har imidlertid reagert sterkt på at Kristensen og Bråstein gjentatte ganger har brakt opp fetteren under den pågående rettssaken - på tross av at han i 1998 ble endelig frikjent for drapet, og i september fikk omgjort dommen der han var dømt til å betalte erstatning til Birgittes foreldre.

Forsvarerne leste under sitt innledningsforedrag opp hele herredsrettsdommen mot fetteren fra 1997, med hele den falske tilståelsen hans, som han seinere trakk tilbake. Birgittes foreldre reagerte sterkt på detaljnivået i tilståelsen, som var utformet som et «filmmanus».

Av dokumentasjonen som forsvaret har lagt fram, går det også fram at fetteren av politiet ble ansett som såkalt moduskandidat på grunn av noen tidligere episoder med seksuelt avvikende atferd.

Stigmatisert

Hensikten med framleggelsen av materialet var ifølge forsvarerne å vise at fetteren ble stigmatisert i sin tid, for deretter å bli feilaktig dømt - dette som en angivelig parallell til Vassbakk.

Kristensen og Bråstein har gjentatte ganger understreket at fetteren er helt ute av saken. Like fullt mener Sjødin at de i praksis på ny kaster mistanke mot ham ved å trekke fram all denne dokumentasjonen. Klienten frykter nå at det vil fortsette i samme spor når han blir spurt ut i retten.

BELASTENDE: Advokat for fetteren til Birgitte Tengs, Arvid Sjødin, forteller om hvordan livet til hans klient har vært etter saken. Intervju fra oktober 2021. Video: Carina Johansen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Han er ikke interessert å sitte som en bukk og ta imot anklager. Men han må se hva som dukker opp, sier advokaten.

Han har tidligere uttalt at han mener Kristensen og Bråstein «tilgriser» fetteren gjennom strategien sin.

- Vi forholder oss til opplysningene vi har fått om at han ønsker å møte. Hvis det nå er sånn at det ikke skjer likevel, så får vi håndtere det når den anmodningen kommer, sier forsvarer Stian Kristensen til Dagbladet.

Forsvarernes hovedoppgave er å vise at andre personer enn Vassbakk kan stå bak drapet på Birgitte - på tross av at DNA som sammenfaller med hans, er funnet på drapsofferets strømpebukse.

FORSVARERE: Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er drapstiltalte Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARERE: Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er drapstiltalte Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Undret seg

Forfatter Bjørn Olav Jahr undret seg etter forsvarernes framleggelse av herredsrettsdommen mot fetteren.

- De sier de ønsker å vise at også fetteren ble stigmatisert, og at gal etterforskning ledet til gal dom. Samtidig: Ved å lese opp hele dommen - som jo tar lang tid og er veldig stigmatiserende for fetteren - kaster de et mistenksomhetens lys over ham, sa Jahr til Dagbladet.

Forfatteren mener fetteren kanskje burde vært representert i retten.

- Han er jo faktisk frikjent, og tilståelsen er et tenkt hendelsesforløp, understreket Jahr.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte. Her på befaring på åstedet for to uker siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte. Her på befaring på åstedet for to uker siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forfatteren mener også at episodene med seksuelle avvik er bagatellmessige sammenliknet med tiltalte Vassbakks forhistorie.

- Tiltalte hadde grove overfall mot kvinner i seksuelt opphisset tilstand, understreker han.

- Naturlig

Også aktoratet har trukket inn fetteren i bevisførselen, blant annet ved å lese opp dommen fra 2001 der han ble tilkjent erstatning fra den norske stat fordi erstatningsdommen gikk for langt i å utpeke ham som gjerningsmann.

- Det er naturlig at fetteren blir nevnt, som en del av historikken i saken, har statsadvokat Thale Thomseth tidligere uttalt til Dagbladet.

I utgangspunktet har ikke fetteren møteplikt, siden han er bosatt i Spania. Dermed kan han velge å gi forklaring på videolink, hvis det skulle være ønskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer