Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fettet smelter og dreneres bort

Ny norsk slankemetode «Fettsmelting» - eller elektrolipolyse - er en ny oppfinnelse som tilsynelatende gjør det umulige mulig: å bli slankere og i bedre form - uten å røre seg. Sammen med lymfedrenasje sørger metoden for å transportere bort både fettet og slaggstoffene i kroppen din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ligger her i håp om få et mindre livmål, smiler Oslo-kvinnen Astrid (65). Til å begynne med syntes hun det virket skummelt med elektrodene som ble festet til kroppen hennes, men forsikrer at det bare kjennes som en svak prikking i huden.

Astrid har nettopp startet en behandlingsrunde med både elektrolipolyse og lymfedrenasje, og har foreløpig blitt to- tre centimeter mindre rundt magen.

- Lymfedrenasjen får fart på det litt trege systemet mitt, og det kjennes godt. Så dette har mer enn en skjønnhetsmessig effekt, sier den kommende pensjonisten. Og legger til at hun selvfølgelig er klar over mosjonens og kostens betydning når man skal ned i vekt.

Triglyceridene spaltes

Elektrolipolyse kombinert med lymfedrenasje er en form for fett- og cellulite-smelting, og er en helt ny metode. Det er Tønsberg-bedriften MED-EQ og ingeniøren Nils Chr. Mortensen som står bak den nye slankeoppfinnelsen. Elektrolipolyse er tidligere utført med akupunkturnåler, særlig i Østen, men Mortensen har videreutviklet metoden, slik at selvheftende elektroder erstatter nålene.

- Elektrostimuleringen skjer inne i selve fettcellene der triglyceridene spaltes til enkle fettsyrer, slik at de kan evakueres ut i vevsvæsken og videre til lymfeårene. Lymfedrenasjen skal påskynde og effektivisere denne prosessen, slik at fettet og slaggstoffene kommer ut av kroppen, sier Mortensen til Dagbladet.

- Er dette ment å skulle erstatte fettsuging?

- Nei, men det kan hjelpe en del mennesker med lokale fettansamlinger. Det er, i motsetning til fettsuging, effektivt mot celluliter, slik at huden blir fastere og penere.

Mortensen understreker at daglig mosjon og fett- og sukkerfattig mat er den beste måten å forebygge overvekt og celluliter på.

Det er publisert en undersøkelse omfattende 1200 kvinner med gjennomsnittsalder 37 år som viser effekten av elektrolipolyse alene. (Tempo Medical, mars 1990.)

Konklusjonen var at 20 prosent av dem oppnådde svært gode resultater, 50 prosent oppnådde gode resultater, 22 prosent moderate resultater og 8 prosent ingen resultater.

Lymfene undervurdert

Blant de 120 klinikker og salonger som har tatt den nye slankemetoden i bruk er GT-klinikken i Oslo, med innehaver Grethe Tønnesen i spissen.

Hun hevder at flere av hennes kunder har gått ned en hel størrelse etter behandlingen. Tønnesen og hennes kollega, soneterapeut Bitte Granli, er likevel mest opptatt av den helsemessige siden ved lymfedrenasje:

- Lymfer og lymfevæske har, i motsetning til blodet, vært viet lite oppmerksomhet i medisinske lærebøker. Men dette er i ferd med å endre seg. Hos mange mennesker, særlig overvektige og folk som beveger seg lite, er lymfeårene ofte blokkert. Når kroppen ikke klarer å pumpe lymfevæsken ut igjen, oppstår det gjerne store væskeansamlinger - hevelser - i bein, lår og armer. Systemet kan være så tilstoppet at det må dras i gang igjen maskinelt, sier Bitte Granli.

Lymfesystemet stimuleres ved massasje eller med den moderne formen, elektrostimulering. Lymfedrenasje brukes mest innenfor alternativ medisin, men stadig flere leger henviser til slik behandling.