Fettfonna

Vi er blitt et nytt vårtegn. Vi menn over 40 med feite mager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart tar vi av oss jakker og gensere og går ut blant dere andre. Det blir flere av oss for hvert år som går. Vi er i ferd med å bli de normale. Nå avslører vi våre mager med stor sinnsro. Kanskje bør vi være bekymret i stedet.

For fettfonna rundt livet kan være livsfarlig. Det er en direkte årsakssammenheng mellom den og sukkersyke. Og sukkersyken kan føre til hjertestans og død. Vi vet det. Nå sier amerikanske forskere at fettet som henger i buken vår er enda farligere.

De slår fast, for aller første gang, at folk i 40 åra med feit mage har større sannsynlighet for å bli rammet av demens når de runder 70 år enn andre. De har undersøkt 6583 personer i California gjennom 36 år, skriver forskning.no.

Slikt kan jo skremme fettet av de fleste. Resultatet viser at det er direkte sammenheng mellom størrelsen på fettfonna og risikoen for å bli dement. Jo mer fett, jo større sjanse. Alle som har en fettfonn, også de med normalvekt, har økt risiko i forhold til de med slanke mager.

La oss klappe oss på magene, ta en pils og undres litt. Forskning er ikke alltid lett å forstå. Ifølge denne undersøkelsen er fettfonna faktisk en ganske mystisk ting. Alle som har en slik får ikke sukkersyke automatisk. Heller ikke demens. Men noen kan risikere å få begge deler. Først sukkersyke, så demens, hvis de da ikke dør av hjerteinfarkt i mellomtida?

De amerikanske forskerne sier at de må forske mer for å kunne svare på disse spørsmålene. Foreløpig klarer de ikke helt ut å beskrive de mekanismer som kobler magefett og demens, sier de. Likevel er de skremt av funnene sine. I USA har faktisk over 50 prosent av den voksne befolkningen det forskerne kaller en usunn mengde magefett.

La oss ta en pils til og undres mer.

Sukkersyken, særlig diabetes 2, har eksplodert i Asia. Det har annen forskning vist. Økt velstand har ført til en rask endring av kostholdet. Risen og grønnsakene taper mot usunt mettet fett.

Asiatene er ikke vant til slik kost. Risikoen her for å utvikle diabetes 2 er faktisk seks ganger høyere enn hos oss, sier britiske forskere.

Gjennom tusener av år har mennesket utviklet mekanismer for å beskytte seg mot sult og sykdommer. Den er ikke programmert til å takle det som nå velter inn over oss, verken her eller i Asia, nemlig en overflod av mat.

Dermed er en ny, og svært viktig årsaksfaktor, lagt på kafébordet foran oss. Gjennomsnittsvekta har økt mye, og veldig fort i mange land. Først kommer altså en dramatisk økning av velstand, så kommer sukkersyken og demens. Ser det ut til.

La oss ta en pils til og undres enda mer. Fettfonna er farlig. Det synes åpenbart. Kanskje trenger vi ikke å vite mer. For å kunne gjøre noe med det. Mye ny forskning er allerede i gang.

Vi vet allerede at de med lavest inntekt og utdanning har dårligere kosthold enn de som er rikere. Også her i Norge. Da er de mest i faresonen og bør være de første til å legge om kostholdet sitt? Og trene regelmessig? Noen av dem har gjort det, under vitenskapelig veiledning. Resultatet sa ingenting. Effekten av tiltakene var ikke engang målbar, heter det i en ny norsk undersøkelse, skriver Aftenposten.

La oss ta en pils.