Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fettskatt

Britiske leger vil skattlegge feit mat ekstra hardt for å få bukt med befolkningens fedmeproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feit og usunn mat smaker ofte mye og er billig. Derfor velger mange et kosthold som får klesstørrelsen til å øke og sykdommer til å komme snikende. Fedme er en direkte årsak til høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

I Storbritannia mener helsemyndighetene at det usunne kostholdet har ført til en nasjonal fedmeepidemi og vil gå drastisk til verks for å få folk til å velge sunnere.

Den britiske medisinske foreningen (BMA) foreslår en ekstra-moms på 17,5 prosent på alle næringsmidler som har en høy fettprosent. Det betyr at hamburgere, brus, og kaker kan bli vesentlig dyrere å kjøpe.

- Man er hva man spiser, og hvis det er tilfelle har den britiske befolkningen et stort problem, sier talsmann for BMA, doktor Martin Breach, til CNN.

Ifølge offisielle britiske statistikker lider over 20 prosent av den britiske befolkningen av fedme. Tidligere har forslag om høyere avgifter på fettholdige varer blitt sett på som en urettferdig skattlegging.

Forholdet mellom inntekt og inntak av fettholdige matvarer viser at folk med lav inntekt oftere velger den dårlige maten. På grunn av prisen. Derfor vil en ekstraavgift koste fattige mer enn folk med solid økonomi.

Denne gangen argumenterer BMA for at avgiften ikke først og fremst kommer til å ramme forbrukerne. Det er produsentene som skal få svi for innholdet i maten.

- En fett-skatt vil fjerne produsentenes lyst til å pumpe matvarene sine fulle av fett. I stedet må de fylle ferdigproduktene sine med sunnere ingredienser og bedre kjøtt, sier Breach.

Han mener matvareprodusentene nå kan bruke billige fettstoffer som fyllmasse i produksjonen.

Men det viktigste for BMA er likevel å sette fokus på folks spisevaner.

- Vi må utdanne folk i fordelene av å spise sunn mat, og få dem til å ta ansvar for sin egen helse, sier Belinda Liden.

Det håper BMA at fett-skatten skal bidra til.

EN USUNN MIKS: Og får britiske leger det som de vil blir både brus og burgere dyrere i Storbritannia. Til folkets eget best selvfølgelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media