Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-virus:

FHI: - Avlys eller utsett

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med fler enn 500 deltakere.

STRAMMER INN: Folkehelseinstuttet strammer nå inn reglene, og anbefaler å avlyse arrangementer med over 500 deltagere. Her fra Majorstua på lørdag, med folk som skulle opp på skifesten i Holmenkollen. Stadion var da stengt for publikum, men skogen var full av folk. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
STRAMMER INN: Folkehelseinstuttet strammer nå inn reglene, og anbefaler å avlyse arrangementer med over 500 deltagere. Her fra Majorstua på lørdag, med folk som skulle opp på skifesten i Holmenkollen. Stadion var da stengt for publikum, men skogen var full av folk. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

Det skriver FHI på sine nettsider.

- FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltakere. For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring, skriver de.

Folkehelseinstituttet skriver at det er arrangør som er ansvarlig for å gjennomføre risikoanalysen, og at den deretter skal godkjennes av kommunen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

FHI skriver at det bør utvises særlig forsiktighet i forbindelse med arrangementer for helsevesenet.

Formålet er å begrense smitten av coronaviruset.

Landskamp kan bli avlyst

Blant arrangementene som kan bli rammet av de nye rådene fra FHI, er skjebnekampen mellom Norge og Serbia 26. mars.

Gro Tvedt Anderssen, kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, forteller til Dagbladet at hun bare har fått beskjed gjennom media tirsdag ettermiddag:

- Vi forholder oss til de rådene som helsemyndighetene gir. Vi må ha tid for å se hva dette betyr, vi er usikre nå. Det er utfordrende at vi leser om tiltakene gjennom media, og at det ikke er noe direkte dialog.

Anderssen er usikker på hvordan dette skal løses, men det store spørsmålet i første omgang er om kampen kan gjennomføres uten tilskuere eller ei.

- Dette er et arrangement som vi ikke eier. det er UEFA som arrangerer, og det er et tett kampprogram. Vi må forholde oss til UEFA, og kommer til å opprette dialog med kommuneoverlegen i Oslo så fort som mulig.

Mange syke

På en pressekonferanse mandag bekreftet FHI at 192 personer nå er smittet av viruset. Det tallet er ventet å øke i ettermiddag.

Til nå er sju personer innlagt på sykehus som følge av viruset.

I tillegg har en rekke sykehus meldt om at de har ansatte i karantene. Blant annet har Gjøvik sykehus stengt hjerte- og lungeavdelingen, og både Sunnaas sykehus og Ullevål sykehus har flere smittede ansatte.

I tillegg er blant annet smittevernoverlegen ved universitetssykehuset i Nord-Norge i karantene, etter at hun var på ferie i Italia.

Vurderer bøter og fengsel

Tidligere tirsdag informerte Bergen kommune om at de strammet inn sine smitteregler i henhold til smittevernloven.

De krever nå blant annet at forsamlingssteder, utesteder og arenaer tilrettelegger for at gjestene skal ha minimum én meter avstand til hverandre for å begrense smitte.

De sa da at de nå åpner for å straffeforfølge de som bryter de nye reglene, med enten bøter eller fengsel.

Hele Norges coronakart