MISTENKT: Tre utgaver av svenskproduserte fryste bær som mistenkes for å inneholde hepatitt A-viruset. Foto: MONS BRUNIUS / NTB SCANPIX
MISTENKT: Tre utgaver av svenskproduserte fryste bær som mistenkes for å inneholde hepatitt A-viruset. Foto: MONS BRUNIUS / NTB SCANPIXVis mer

FHI: - Ikke epidemi i Norge

Sverige og Danmark herjes av hepatitt A-virus som trolig spres gjennom fryste bær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske helsemyndigheter har i dag slått alarm om en eksplosiv vekst i antallet tilfeller av leversykdommen hepatitt A. Fra før har rundt 30 personer i Danmark fått påvist viruset, i Sverige er antallet registrerte tilfeller 22 siden begynnelsen av desember - mot normalt 5 i samme periode.

Fryste bær antas å være smittekilden.

- Også i Norge og Finland har man registrert en økning i antallet tilfeller, og et samarbeid pågår nå mellom de nordiske landene, melder det svenske folkehelseinstituttet, Smittskyddsinstitutet.

Tolv tilfeller i Norge Anneke Steens, rådgiver ved Folkehelseinstituttets (FHIs) avdeling for næringsmiddelbårne infeksjoner, opplyser at instituttet er godt kjent med hepatittutbruddet i Sverige og Danmark, og at de allerede har gjennomført en etterforskning i Norge for å finne ut hvorvidt den antatte bærepidemien også herjer her til lands.

Det gjør den ikke, er konklusjonen så langt - men FHI vil fortsette å følge situasjonen nøye.

- Vi har sett en økning i antallet smittede med hepatitt A så langt i år sammenliknet med tidligere år, og har derfor gjort undersøkelser rundt tolv tilfeller som ble syke i perioden november til februar. De tolv antas å ha blitt smittet innenlands. Undersøkelser av virus fra pasientene viser at bare én pasient var smittet med samme type hepatitt A-virus som tilfellene i Danmark, forteller Steens.

Intervju og prøver Etterforskningen har bl.a. bestått i å intervjue de smittede og ta laboratorieprøver av mat funnet hjemme hos dem. Den smittede personen med den danske virusstammen hadde ikke vært i utlandet, men hadde spist fryste bær - i motsetning til noen av de andre smittede.

- Derfor følger vi opp denne personen videre, sier Steens.

Hun opplyser at FHI tar alle sykdomsutbrudd der man mistenker matvarer for å være kilden, svært alvorlig.

- Det er viktig å avdekke smittekilden, slik at de aktuelle matvarene kan trekkes fra markedet, sier FHI-rådgiveren.

Anbefaler vaksine Hepatitt A-viruset smitter gjennom kontakt med avføring, og spres f.eks. via mat og forurenset vann, i tillegg til seksuell omgang (vel å merke svært sjelden, og hovedsakelig mellom homofile). Sykdommen viser seg som feber, kvalme, oppkast og ikke minst gulsott (ikterus). En del må på sykehus.

- Men sykdommen er sjelden alvorlig; de fleste blir friske igjen etter noen uker, sier Steens.

Helsemydighetene i Sverige og Danmark har gått ut med råd om at dypfryste kjøpte bær bør kokes før de spises.

- Frukt og grønt, spesielt det vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Man bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker før man spiser dem. Hvis man vil være på den sikre siden, kan man gi fryste bær et kort oppkok før man spiser dem eller bruker dem i smoothier, kaker eller liknende, råder Steens.