Corona

FHI: - Kraftig økning

I sin siste ukesrapport slår instituttet fast at det har vært en kraftig økning i antall innlagte mellom 45-64 år.

FHI: Camilla Stoltenberg under en pressebrief om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB
FHI: Camilla Stoltenberg under en pressebrief om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Ifølge Folkehelseinstituttet er det så langt rapportert om 242 nye pasienter innlagt på sykehus med corona som hovedårsak i uke 50.

Det kommer fram i instituttets ukesrapport.

- Det har vært en kraftig økning i antall nye pasienter innlagt i aldersgruppe 45-64 år (fra 68 i uke 49 til 111 i uke 50). I øvrige aldersgrupper har det vært en nedgang.

Når det kommer til nye pasienter innlagt i intensivavdeling, har det vært en nedgang fra uke 49.

- Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling er foreløpig 58 i uke 50, en nedgang fra uke 49 (71), men fortsatt høyere enn tidligere uker.

Ifølge FHI øker antall nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak sakte, og er nå på det høyeste nivået siden våren 2020.

- Selv om risikoen for alvorlig forløp er lav, særlig for vaksinerte, vil den store smittespredningen i samfunnet føre til stadig flere alvorlige sykdomstilfeller.

Det understrekes også at insidens av sykehusinnleggelser og dødsfall samlet de siste ukene er betydelig høyere for de uvaksinerte enn fullvaksinerte. Ifølge ukesrapporten har det vært en økning i insidens for uvaksinerte og en reduksjon for de fullvaksinerte, spesielt blant fullvaksinerte over 65 år, trolig på grunn av oppfriskningsdoser.

- Alvorlig covid-19 rammer nå særlig middelaldrende uvaksinerte og eldre fullvaksinerte personer med underliggende sykdom. Det er derfor avgjørende at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at først personer over 65 år får sin oppfriskningsdose og deretter personer over 45 år. I tillegg må helsepersonell, særlig dem som omgås eldre, tilbys en oppfriskningsdose for å redusere faren for smitte til pasientene ytterligere, heter det i rapporten.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

FHI opplyser at blant 830 nye pasienter innlagt på sykehus mellom uke 47-50, ble 55 prosent screenet og har et resultat for hvilken variant de var smittet med.

Blant disse var det én som fikk påvist omikronvarianten. Dette er det første kjente tilfellet av en omikron-smittet person innlagt på sykehus.

Det er foreløpig ikke registrert coronarelatert dødsfall knyttet til omikronvarianten.

FHI venter at omikron vil dominere i løpet av få dager.

- Andelen omikrontilfeller har doblet seg fra uke 49 og lå i uke 50 på 13,6 prosent. Høyest andel er i Oslo med 11 prosent av tilfellene siste fire uker, og foreløpige data for uke 50 viser 25,6 prosent andel omikron i Oslo. De daglige omikrontallene viser at andelen øker daglig. Modellerings framskrivninger indikerer 50 prosent dominans nasjonalt i løpet av få dager og innen nyttår.

Vekstraten til omikron er fremdeles høy og har høyere vekst enn alle tidligere bekymringsvarianter som har gitt spredning i Norge, ifølge FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer