«Bangladesh»-influensa

FHI: - Mange kan bli syke

Influensaviruset har mutert, og ifølge FHI kan det bety flere alvorlige sykdomstilfeller.

INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB
INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden uke 40 har Folkehelseinstituttet overvåket influensasituasjonen i Norge, og sendt ut ukerapporter om antall tilfeller.

I uke 43, og i ukene fram til nå, har FHI omtalt et «Bangladesh-lignende virus som er en del endret fra virus vi har hatt i Norge tidligere».

- Bangladesh-viruset er et H3N2-virus som har endringer i overflateproteinene som gjør at den opparbeidede beskyttelsen vi har fra tidligere infeksjoner med H3N2-influensa ikke vil treffe optimalt. Det betyr at flere kan komme til å bli syke og noen av dem vil kunne få alvorlig sykdom, forklarer Kjersti Rydland, leder for influensavaksinasjonsprogrammet i FHI, til Dagbladet.

I sesongens første uker er det påvist totalt 113 influensatilfeller i Norge, ifølge FHIs rapport. Sist uke var det 31 tilfeller, som er det høyeste antallet i noen uke så langt i år.

Det er en overvekt influensa av typen A(H3N2). FHI har mottatt 45 prøver, hvor elleve hadde tilstrekkelig kvalitet for dybdeanalyser. Disse, alle A(H3N2), er helgenomsekvensert og karakteriseres som «Bangladesh-virus».

Har mutert

«De fleste virus påvist nå i Europa i høst ser ut til å være denne utgaven av influensa», står det i ukerapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.