«Bangladesh»-influensa

FHI: - Mange kan bli syke

Influensaviruset har mutert, og ifølge FHI kan det bety flere alvorlige sykdomstilfeller.

INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB
INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Publisert

Siden uke 40 har Folkehelseinstituttet overvåket influensasituasjonen i Norge, og sendt ut ukerapporter om antall tilfeller.

I uke 43, og i ukene fram til nå, har FHI omtalt et «Bangladesh-lignende virus som er en del endret fra virus vi har hatt i Norge tidligere».

- Bangladesh-viruset er et H3N2-virus som har endringer i overflateproteinene som gjør at den opparbeidede beskyttelsen vi har fra tidligere infeksjoner med H3N2-influensa ikke vil treffe optimalt. Det betyr at flere kan komme til å bli syke og noen av dem vil kunne få alvorlig sykdom, forklarer Kjersti Rydland, leder for influensavaksinasjonsprogrammet i FHI, til Dagbladet.

I sesongens første uker er det påvist totalt 113 influensatilfeller i Norge, ifølge FHIs rapport. Sist uke var det 31 tilfeller, som er det høyeste antallet i noen uke så langt i år.

Det er en overvekt influensa av typen A(H3N2). FHI har mottatt 45 prøver, hvor elleve hadde tilstrekkelig kvalitet for dybdeanalyser. Disse, alle A(H3N2), er helgenomsekvensert og karakteriseres som «Bangladesh-virus».

Har mutert

«De fleste virus påvist nå i Europa i høst ser ut til å være denne utgaven av influensa», står det i ukerapporten.

- Er dette et influensavirus som har mutert, slik vi ser med coronaviruset?

- Ja, det er det. Influensavirus muterer hele tiden og H3N2-virus er det med høyest endringstempo.

Muterte influensavirus kan påvirke sykdomsbildet. Rydland forklarer at det avhenger av hvor mutasjonene ligger. I FHI-rapporten vises det til at Bangladesh-viruset har «noe endrede antigene egenskaper».

- Mutasjoner kan endre smittsomhet og alvorlighet av sykdom, og det kan også påvirke hvor godt immunforsvaret vårt kan kjenne det igjen og nøytralisere virusene ved eksponering og smitte. Det er dette siste som beskrives som antigene egenskaper. Dersom immunforsvaret ikke kjenner igjen viruset og har et raskt og effektivt tilsvar, vil man kunne bli sykere av nye virus, forklarer Rydland.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dette kan påvirke influensasesongen i Norge.

- Vi forventer at det er mindre grad av beskyttelse mot dette viruset i den norske befolkningen, siden det er ganske forskjellig fra virus som har sirkulert i landet før. Det vil si at det kan bli mange som blir syke dersom dette blir det dominerende viruset denne vinteren. Det vil følgelig også kunne resultere i flere med alvorlig sykdom, sier hun.

Påvirker ikke vaksinen

I FHI-rapporten står det også at «H3-komponenten i vaksinen for den sørlige halvkule ble i september bestemt endret fra 3C.2a1b.2a1 til det nye Bangladeshlignende H3 viruset 3C.2a1b.2a2».

- Hva betyr det?

- Det betyr at WHO mener at Bangladesh-viruset har større sannsynlighet for å dominere sesongen på den sørlige halvkule, enn det H3-viruset som er i vaksinen til den nordlige halvkule, sier Rydland.

Dette påvirker dermed ikke vaksinene vi benytter i Norge.

- De vaksinene vi har er ikke blitt endret og vil heller ikke bli det. Det tar seks måneder å lage vaksine, og virusene i vår vaksine ble bestemt i februar/mars. Influensavaksinene evalueres hvert halvår for både nordlige og sørlige halvkule, og det er helt vanlig at viruskomponenter byttes ut.

- Selv om vaksinen ikke er helt match med sirkulerende virus og dermed ikke beskytter godt mot infeksjon, vil de gi en beskyttelse mot alvorlig sykdom, understreker hun.

1,2 mill. vaksinerte

FHI understreker i rapporten at forekomsten av influensavirus er svært lav i Norge i dag. Det pekes likevel på at det har vært en økning de siste to ukene, som kan være første tegn på økende innenlandssmitte i Norge.

Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK er 1,2 millioner vaksinert mot influensa per 7. desember. I aldersgruppa over 65 år er andelen vaksinerte nå på 62 prosent.

Fra uke 40 har FHI registrert ni nye innleggelser i sykehus og færre enn fem innleggelser i intensivavdeling med bekreftet influensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer