«Bangladesh»-influensa

FHI: - Mange kan bli syke

Influensaviruset har mutert, og ifølge FHI kan det bety flere alvorlige sykdomstilfeller.

INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB
INFLUENSAVIRUS: H3N2-viruset er det som sirkulerer i Norge. Nå ser FHI at det har kommet en ny variant av dette influensaviruset, som nordmenn ikke er like godt beskyttet mot. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Publisert

Siden uke 40 har Folkehelseinstituttet overvåket influensasituasjonen i Norge, og sendt ut ukerapporter om antall tilfeller.

I uke 43, og i ukene fram til nå, har FHI omtalt et «Bangladesh-lignende virus som er en del endret fra virus vi har hatt i Norge tidligere».

- Bangladesh-viruset er et H3N2-virus som har endringer i overflateproteinene som gjør at den opparbeidede beskyttelsen vi har fra tidligere infeksjoner med H3N2-influensa ikke vil treffe optimalt. Det betyr at flere kan komme til å bli syke og noen av dem vil kunne få alvorlig sykdom, forklarer Kjersti Rydland, leder for influensavaksinasjonsprogrammet i FHI, til Dagbladet.

I sesongens første uker er det påvist totalt 113 influensatilfeller i Norge, ifølge FHIs rapport. Sist uke var det 31 tilfeller, som er det høyeste antallet i noen uke så langt i år.

Det er en overvekt influensa av typen A(H3N2). FHI har mottatt 45 prøver, hvor elleve hadde tilstrekkelig kvalitet for dybdeanalyser. Disse, alle A(H3N2), er helgenomsekvensert og karakteriseres som «Bangladesh-virus».

Har mutert

«De fleste virus påvist nå i Europa i høst ser ut til å være denne utgaven av influensa», står det i ukerapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer