Nær tredobling av tenåringssmitten:

FHI: - Vi anslo feil

FHI og helsemyndighetene visste at antall smittede ville øke med grønt nivå på skolen, men er overrasket over hvor mange som faktisk har blitt smittet.

VANSKELIG: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold om smittesituasjonen og viktigheten av veksinering. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) la onsdag fram sin ukesrapport om covid-19. Den viser at antall nye smittede øker i en raskere fart enn FHI forutså. Dette gjelder spesielt i gruppa unge mellom 13 og 19 år.

Her har smitten økt med 174 prosent, som er nær en tredobling av smitten blant landets tenåringer.

Betyr det at FHI undervurderte smitteevnen til deltaviruset?

- Vi visste at det er var mer smittsomt, men trodde ikke vi skulle få like mange smittede. Vi forutså at vi ville få en stigning, men ikke at den skulle bli fullt så stor, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved FHI.

Vil skåne de unge

FHI og helsemyndighetene har vridd hodene sine når det gjelder årets skolestart. De visste at smittetallet ville øke med et grønt nivå.

- Målet er at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig. At de skal ha lavest mulig tiltaksbyrde, sier Vold, og viser til at tallet på antall sykehusinnlagte er ganske lavt.

- Det er viktig å merke seg at sykehusinnleggelsene er på et relativt lavt nivå, men det er noe vi følger nøye, sier Vold.

Rapporten viser videre at det er delta-virus-varianten som nå dominerer Norge.

«Andelen bekreftede tilfeller med Delta-variant økte fra en prosent i uke 18 til cirka 100 prosent i uke 34. Det forekommer lite smitte med øvrige varianter», heter det i rapporten.

LONG COVID: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Vaksinerte blir smittet

En annen ting som er nytt, er at antallet påviste nye smittetilfeller blant både delvis vaksinerte og fullvaksinerte folk øker.

«De siste to ukene har 3 584 tilfeller av SARS-CoV-2 blitt påvist hos delvis vaksinerte og 1397 hos fullvaksinerte. Antall vaksinerte smittede forventes å øke etter hvert som antall vaksinerte øker», skriver FHI i sin ferske ukesrapport.

Antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall i Norge er økende, men er fortsatt lavt sammenliknet med tidligere perioder med høy smittespredning, heter det videre.

NOK ET PRESSEMØTE: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet møtte pressen onsdag. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NOK ET PRESSEMØTE: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet møtte pressen onsdag. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Dette skyldes sannsynligvis at vaksinasjon beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, men ikke fullt så godt mot smitte», utdyper FHI.

Videre skriver de at eldre og andre risikogrupper har svært høy vaksinasjonsdekning.

«Men med økende smitte forventes det fortsatt økning i antall sykehusinnleggelser framover» skriver instituttet videre.

Før covid behandlet vi også folk med organsvikt her, så mye er likt. Covid-19 er hovedsaklig en-organsvikt. Det er lungene som svikter, sier Trine Gundem (56), intensivlege med over 30 års fartstid. Over halvparten, 16 år, har hun jobbet på Ullevåls intensivavdeling. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer