<strong>ADVARER:</strong> Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror nordmenn flest vil ta en framtidig covid-19-vaksine, men poengterer at vi uansett vil måtte leve i flere år med epidemien.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ADVARER: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet tror nordmenn flest vil ta en framtidig covid-19-vaksine, men poengterer at vi uansett vil måtte leve i flere år med epidemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

FHI-: Så lenge må vi leve med viruset

FHI-overlege Preben Aavitsland advarer de som tror at covid-19-viruset vil forsvinne så fort en vaksine er klar.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag gikk russiske myndigheter ut og erklærte at de har godkjent en covid-19-vaksine, som første land i verden, og at de håper å kunne distribuere den til innbyggerne fra 1. januar.

Amerikanske myndigheter har også håp om å snarlig kunne ha en vaksine klar.

Det betyr ikke at pandemien vil være over, advarer FHI-overlege Preben Aavitsland.

– Vi må leve med dette viruset i mange år selv om det kommer en vaksine, skriver Aavitsland i e-post-intervju med til Dagbladet.

CORONAVIRUSET: Helseminister Bent Høie innleder pressekonferansen i dag med å si at smitten nå sprer seg blant de unge. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Utryddelse usannsynlig

Aavitsland er på linje med andre eksperter, som epidemiologen Yonatan Grad ved Harvard T.H. Chan School of Public Health, som nylig sa til Washington Post at en vaksine ikke vil fungere som en av-knapp for pandemien.

– Fullstendig utryddelse av viruset fra mennesker er svært usannsynlig, selv med en god vaksine. Vi vil ikke klare å vaksinere alle, og viruset kan stadig vende tilbake fra dyr, skriver Aavitsland i e-posten til Dagbladet.

<strong>TESTES:</strong> Medisinsk personell tapper blod fra frivillige som deltar i vaksinetestingen i Russland. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB scanpix
TESTES: Medisinsk personell tapper blod fra frivillige som deltar i vaksinetestingen i Russland. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB scanpix Vis mer

Aavitsland understreker at det er sannsynlig at en vaksine, uansett hvem som produserer den, ikke vil beskytte 100 prosent.

– Og beskyttelsen avtar med tida. Kanskje må vaksinasjon gjentas etter noen år, skriver Aavitsland.

Han poengterer samtidig at en vaksine åpenbart vil ha en positiv effekt, både for den enkelte som tar den og samfunnet totalt.

– Epidemien vil kunne reduseres betydelig, selv med en litt dårlig vaksine, hvis mange nok vaksineres og vi fortsetter en del andre tiltak (i hovedsak testing, isolering og smitteoppsporing). Da vil viruset ha problemer med å klare seg her i landet. Men siden viruset alltid vil være et sted i verden, er det vedvarende fare for smitte til uvaksinerte på reiser, skriver Aavitsland.

CORONA: Fra onsdag 12. august 2020 vil det innføres nye testkriterier for covid-19, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Flokkimmunitet

Amerikanske myndigheter frykter at en vaksine vil kunne få redusert virkning på epidemien totalt sett hvis for få personer tar den, og frykter vaksineskepsis.

– Hvor stor del av befolkningen bør ta vaksinen for at det skal ha god effekt?

– Den som vaksineres, vil jo få noe beskyttelse uansett. Forhåpentligvis er det en høy grad av beskyttelse. Det er den direkte beskyttelsen, skriver Aavitsland.

– Andel av befolkningen som vaksineres har betydning for den indirekte beskyttelsen – eller flokkimmuniteten. Jo flere som er immune etter vaksinasjon, jo vanskeligere blir det for viruset å fortsette spredningen. Det er ikke noen grense her; alt hjelper, skriver overlegen.

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

I Norge lå vaksinasjonsgraden for sesonginfluensa tidligere noe under gjennomsnittet i OECD-landene. I 2017 var 34 prosent av nordmenn over 65 år er vaksinert mot influensa, mens gjennomsnittet i OECD-landene var 41 prosent. To år seinere hadde tallet ifølge NTB økt til 48 prosent.

Aavitsland tror store deler av den norske befolkningen vil ta en godkjent covid-19-vaksine, og frykter ikke utbredt vaksinemotstand.

– Vi regner med at de aller fleste som får tilbud om vaksinasjon, vil takke ja. Vi ser at direkte vaksinemotstand har lite gjennomslag i Norge, både blant helsepersonell, publikum og politikere. Vi skal sørge for grundig informasjon til publikum før vaksinasjon begynner, og alle skal få svar på sine spørsmål. Utfordringen blir heller at vi i starten ikke har nok vaksine til alle som ønsker den slik at vi må lage en prioriteringsrekkefølge, skriver overlegen.

Nye runder

Etter svineinfluensa-pandemien i 2009/2010, som ble forårsaket av A (H1N1)-viruset, har varianter av det viruset ifølge FHI blitt ett av de vanlige sesonginfluensavirusene. Aavitsland tror noe tilsvarende på sikt vil kunne skje med covid-19-viruset, og at det fortsatt vil utgjøre en fare for deler av befolkningen.

– Hvis en stor andel av befolkningen er vaksinert, blir dette viruset ett av flere smittestoffer som kan forårsake alvorlig sykdom hos eldre og skrøpelige, skriver han i e-posten til Dagbladet.

Hvor lenge en immunitet varer etter vaksinasjon vil få betydning for om covid-19-smitte kommer tilbake i nye runder seinere. Yonatan Grad, epidemiologen ved Harvard T.H. Chan School of Public Health, mener at dersom immuniteten mot viruset varer i mindre enn ett år, liknende andre coronavirus, så kan det komme årlige oppsving i covid-19 fram til 2025 og kanskje lengre.

– Dersom smitten fortsetter å stige raskt uten en vaksine eller varig immunitet, vil vi se en regelmessig og omfattende sirkulasjon av viruset, sier han til Nature.

CORONA: Christofer Kalajo ble alvorlig syk av covid-19, og ved flere anledninger var han usikker på om han ville overleve. Video: Jeanette N. Vik. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer