Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FHI advarer mot coronastraff

Flere personer har blitt tildelt forelegg for brudd på smittevernloven. Nå mener Folkehelseinstituttet at dette er uhensiktsmessig, mens opposisjonen vil trekke i nødbremsen.

LOVFORSLAG: Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram sitt forslag til midlertidig endring i smittevernloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LOVFORSLAG: Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram sitt forslag til midlertidig endring i smittevernloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I et notat advarer Folkehelseinstituttet regjeringen mot å straffeforfølge personer som bryter isolasjons- og karantenebestemmelsene. Blant annet omtaler FHI det som uhensiktsmessig. Det er Helse- og omsorgsdepartementet derimot uenige i.

I notatet skriver FHI at de er av den oppfatning at straffereaksjon ikke vil bedre gjennomføringen av isolasjon og karantene. De mener at dette ikke kan håndheves på en fornuftig måte, at det kan svekke befolkningens tillit til myndighetene og at det kan svekke «kraften som ligger i at man ønsker god hjelp for seg selv».

Notatet er et svar til Helse- og omsorgsdepartementets høringsnotat om midlertidige endringer i smittevernloven. Nå har departementet utarbeidet lovforslaget, hvor det går fram at de ikke vil ta hensyn til FHIs advarsel.

WHO-EPIDEMIOLOG: Maria Van Kerkhove jobber i WHO med blant annet fremvoksende sykdommer. Video: AP Vis mer

Flere forelegg

Helseminister Bent Høie påpeker overfor Dagbladet at det ikke er noe nytt at smittevernloven har straffereaksjoner.

- Dessverre har det vært behov for å bruke disse reaksjonene allerede og vi mener at situasjonen ikke er slik nå at vi kan fjerne muligheten til å straffe de som for eksempel er smittet og nekter å isolere seg. De vil kunne utsette samfunnet for at smitten sprer seg, sier Høie til Dagbladet.

Riksadvokaten fastslo at brudd på isolasjon- og karantenebestemmelsene normalt skal straffes med ei bot på 20 000. Subsidiært er straffen fengsel i 15 dager.

Politiet har delt ut flere forelegg etter brudd på disse bestemmelsene. I tillegg har en mann blitt dømt til 18 dagers betinget fengsel og til å betale 10 000 kroner i forelegg.

«Vi har redegjort for vårt ståsted, begrunnet det i høringsnotatet og tar regjeringens beslutning til etterretning. Ut over det har vi ingen kommentarer», uttaler FHI til Dagbladet.

Isolering

FHI skrev også til departementet at «det må komme helt klart fram» at det ikke er aktuelt å isolere nærkontakter. Blant annet har FHI funnet at bare 1 av 20 som satt i karantene ble syke.

Dette kommer ikke helt klart fram av lovforslaget.

Høie sier at forslaget ikke gir grunnlag for mer inngripende tiltak enn det dagens lov gir.

- Folkehelseinstituttet har rett når de sier at det i dagens situasjon ikke er aktuelt å be de som er i nærkontakt om å isolere seg. Dette er imidlertid en situasjon som kan endre seg. Skal det bli ett krav så må det selvsagt vurderes som smittevernfaglig nødvendig. Slik også kravet er i dagens lov, sier Høie.

Krever nødbrems

Fredag formiddag skal helse- og omsorgskomiteen sende sin innstilling om forslaget til Stortinget. Overfor Dagbladet opplyser SV, Ap og Sp at de vil trekke i nødbremsen om forslaget.

Særlig reagerer de på den uvanlig korte behandlingsprosessen som det legges opp til. Dermed krever de at varigheten av lovendringene skal være fram til november 2020 i stedet for juni 2022. På denne måten vil de få muligheten til å behandle forslaget grundigere til høsten.

- Så alvorlige inngrep i folks liv som det å sette karantene og isolasjon må behandles grundig. Med kortere virketid får vi mulighet til en bedre behandling etter sommeren, uttaler helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson, til Dagbladet.

- Vi kan heller ikke støtte en lov med så vide rammer for straffetiltak som det legges opp til fra regjeringen.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Kort frist

Høringsfristen var på bare to dager, noe flere instanser har påpekt at har begrenset muligheten til høringssvar. Dette gjelder blant andre Oslo kommune, Velferdsstaten, Helse Bergen og Haukeland universitetssjukehus.

FHI mente også at departementet burde tatt seg mer tid, mens Legeforeningen kunngjorde at de ikke kan støtte ikke kan støtte forslaget på grunn av den korte fristen.

- Det er uhørt at dette er framlagt Stortinget med 48 timers frist for høring, og en lov som skal gjelde i hele to år, sier helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, til Dagbladet.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Snudde

I det opprinnelige høringsnotatet foreslo Helse- og omsorgsdepartementet også å adgang til å gjennomføre tvungen isolering av personer uten samtykkekompetanse, som er smittet med Covid-19 i tilpasset bolig.

I løpet av høringsprosessen snudde imidlertid departementet, og valgte å ikke gå videre med forslaget.

Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Frederik Marthiniussen, har tidligere advart regjeringen mot å forhaste seg.

- Problemet er at dette skjer utrolig fort og med korte høringsfrister. Dette gjør det vanskelig å holde oversikt. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor man ikke kan bruke et par uker på dette, nå som situasjonen er under kontroll, sa Marthinussen til Dagbladet og tilføyet:

- Slikt arbeid må gjøres skikkelig. Dette høringsnotatet er ikke utarbeidet skikkelig. Det er et notat som vitner om hastearbeid, og fristen for innspill er altfor kort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!