FHI advarer mot coronastraff

Flere personer har blitt tildelt forelegg for brudd på smittevernloven. Nå mener Folkehelseinstituttet at dette er uhensiktsmessig, mens opposisjonen vil trekke i nødbremsen.

LOVFORSLAG: Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram sitt forslag til midlertidig endring i smittevernloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LOVFORSLAG: Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram sitt forslag til midlertidig endring i smittevernloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et notat advarer Folkehelseinstituttet regjeringen mot å straffeforfølge personer som bryter isolasjons- og karantenebestemmelsene. Blant annet omtaler FHI det som uhensiktsmessig. Det er Helse- og omsorgsdepartementet derimot uenige i.

I notatet skriver FHI at de er av den oppfatning at straffereaksjon ikke vil bedre gjennomføringen av isolasjon og karantene. De mener at dette ikke kan håndheves på en fornuftig måte, at det kan svekke befolkningens tillit til myndighetene og at det kan svekke «kraften som ligger i at man ønsker god hjelp for seg selv».

Notatet er et svar til Helse- og omsorgsdepartementets høringsnotat om midlertidige endringer i smittevernloven. Nå har departementet utarbeidet lovforslaget, hvor det går fram at de ikke vil ta hensyn til FHIs advarsel.

Flere forelegg

Helseminister Bent Høie påpeker overfor Dagbladet at det ikke er noe nytt at smittevernloven har straffereaksjoner.

- Dessverre har det vært behov for å bruke disse reaksjonene allerede og vi mener at situasjonen ikke er slik nå at vi kan fjerne muligheten til å straffe de som for eksempel er smittet og nekter å isolere seg. De vil kunne utsette samfunnet for at smitten sprer seg, sier Høie til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer