<strong>ALARM:</strong> Folkehelseinstituttet opplyser at testsituasjonen raskt bør forbedres. Foto: Jil Yngland / NTB
ALARM: Folkehelseinstituttet opplyser at testsituasjonen raskt bør forbedres. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

FHI-alarm om testing

Folkehelseinstituttet slår alarm om utfordringer knyttet til testing. Situasjonen bør forbedres raskt, oppfordrer de i en rapport.

Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har testkapasiteten i Norge økt betydelig, og man har testet omkring 80 000 personer i uka. Nå slår Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om utfordringer knyttet til testing i Norge.

«Dagens situasjon er ikke bærekraftig og bør raskt forbedres», skriver FHI i sin nyeste risikovurdering. Der trekker de fram at det ser ut til å være et misforhold mellom etterspørsel etter testing og den samlede testkapasiteten i kommunene og analysekapasiteten i laboratoriene. Dette kan skape problemer:

  • Slik som det samlede testarbeidet er organisert nå, kan det være fare for å slite ut personellet, ramme annen virksomhet og bruke opp etterspurt utstyr og reagenser.
  • Svartida fra laboratoriene kan bli så lang at nytten ved testingen nesten faller bort. Forsinket smitteoppsporing gjør at de smittede nærkontaktenes kontakter kan rekke å smitte videre.
<strong>REKORD:</strong> I Norge utføres det omkring 80 000 tester i uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REKORD: I Norge utføres det omkring 80 000 tester i uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Strategi

På nåværende tidspunkt kan blant andre personer med akutte symptomer på luftveisinfeksjon og andre symptomer på covid-19 får teste seg. Det får også personer som selv mistenker at de er smittet med covid-19.

FHI mener at med dagens kriterier vil behovet for testing øke betydelig når seinhøsten og vinteren kommer med mye luftveisinfeksjoner i befolkningen.

- Opplever dere at vi tester for mye?

- Nei, men vi kan nok målrette testingen mer. Testing alene kan ikke stoppe epidemien; det er å finne og håndtere smittede så raskt som mulig som er viktig, sier overlege Preben Aavitsland ved FHI til Dagbladet og fortsetter:

- Vi antar at vi nå finner om lag to av tre smittede. Det er veldig bra, men om vi kan klare minst like mange på en enklere måte, er det et framskritt.

CORONAVRIRUSET: Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog kommer med en klar oppfordring til unge angående å teste seg for coronaviruset. Video: Christian Wehus / Dagbladet. Vis mer

Endringer

På grunn av de kommende utfordringene foreslår FHI å oppdatere teststrategien. Det trengs blant annet større bevissthet om testingens formål og hva som skal til for å nå disse formålene.

- Er det aktuelt å stramme inn teststrategien før influensasesongen?

- Nei, vi ønsker mer testing, og testing med klart formål. Det kan bli aktuelt med tydeligere, men ikke strammere kriterier for dem som har symptomer eller har vært utsatt for smitte, sier Aavitsland.

BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) om tilfellene i Bergen med ukjent smittevei. Video: Christian Wehus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kommunene

Siden juli har kommunene vært pålagt av Helsedirektoratet å ha kapasitet til å teste 1,5 prosent av befolkningen per uke, samt planlegge for å øke testkapasiteten til å kunne teste 5 prosent av befolkningen per uke.

I Beredskapsutvalgets møte 8. september nevnte Are Berg viktigheten av gode forberedelser og beredskap i kommunene, viser et møtereferat som Dagbladet har fått innsyn i. Samtidig trakk han fram at tidsforsinkelse i testing og smittesporing kan føre til tiltak som er kraftigere enn nødvendig.

FHI trekker fram ny teknologi som en av løsningene på utfordringene.

- Teknologien i laboratoriene er glimrende, men noen steder er det et misforhold mellom laboratorienes analysekapasitet og antallet prøver som tas i kommunene, sier Aavitsland og fortsetter:

- Sammen med Helsedirektoratet og helseforetakene ser vi på muligheter for å forbedre kapasiteten med for eksempel utvidelse av laboratorier, nye prosedyrer i laboratoriene og etter hvert kanskje nye teknologier.

<strong>TESTER:</strong> Tester sendes til laboratorier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTER: Tester sendes til laboratorier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Spyttprøver

Blant annet har spyttprøver vært nevnt som ny teknologi som vil forenkle testarbeidet betydelig. Helsebyråd i Oslo kommune, Robert Steen, har tidligere uttalt til Dagbladet at han har ønsket seg spyttprøver siden april.

«Kommunene er usikre med tanke på sin økonomi og personell til å utføre testene», advarte Fylkesmannen i Innlandet i Beredskapsutvalgets siste møte, og poengterte samtidig at det er bra at man vurderer alternative metoder for testing.

- Hvorfor har ikke spyttprøver kommet på plass ennå?

- Vi må først prøve ut at utstyret og teknologien fungerer og gir omtrent like sikre svar som ved vanlig prøvetaking. Dette vil fortsatt ta en del uker, forklarer Aavitsland.

Norske helsemyndigheter har opprettet ei prosjektgruppe som ledes av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og fagdirektør Svein Lie. Gruppa skal vurdere nye metoder, teknologier og organisering av testing for covid-19.

LIKT SMITTENIVÅ: Stoltenberg mener Norge og Sverige vil ha godt av å være på et lavt smittenivå sammen. Reporter. Frode Andresen. Video: Christian Wehus Vis mer

Kapasitet

Foreløpig ser teststrategien i Norge ut til å ha fungert. FHI mener at alle kommuner unntatt Oslo, Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad har fått kontroll på sine smitteutbrudd hovedsakelig på grunn av utstrakt testing og smittesporing.

I Oslo har man blant annet planlagt for å øke testkapasiteten til å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka. Mens Bergen kommune har testet omkring fire prosent av befolkningen den siste tida.

Dagens utbredte testing fører at man oppdager en høyere andel av de smittede. Samtidig reduserer det muligheten for skjult spredning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer