FHI anbefaler munnbind i hjemmet

Folkehelseinstituttet har oppdatert sine anbefalinger om munnbind i befolkningen.

MUNNBIND: FHI-direktør Camilla Stoltenerg om hvordan hun personlig synes det er å bruke munnvind. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag har Folkehelseinstituttet oppdatert sine anbefalinger om bruk av munnbind i befolkningen.

Av dokumentet går det fram at Folkehelseinstituttet anbefaler personer som er i hjemmeisolering, altså som har fått påvist eller sannsynligvis er smittet med covid-19, å benytte munnbind når de er nærmere andre husstandsmedlemmer enn to meter, dersom helsetilstanden tillater det.

Alternativt anbefales det at husstandsmedlemmer bruker munnbind når de er nærmere den smittede enn to meter.

Beskytte

Seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet uttaler til Dagbladet at dette ikke er et nytt råd, men at artikkelen har samlet ulike råd fra forskjellige steder i veilederen.

- Munnbind er anbefalt i denne situasjonen for å beskytte husstandsmedlemmer for smitte fra den som er syk med påvist covid-19, sier Eriksen-Volle til Dagbladet.

- Hvor inngripende opplever dere at dette tiltaket er?

- Det viktigste rådet er å holde avstand. Munnbind er bare anbefalt i situasjoner der man er nærmere enn to meter. Barn under 12-13 år er ikke anbefalt å bruke munnbind. For barn under to år er bruk av munnbind frarådet.

IMPORTSMITTE: FHIs ukesrapport viser økning i importsmitte. Det tar direktør i folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, alvorlig. Video: Andresen og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Munnbind i karantene

Personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, settes i karantene i ti døgn. Personer i denne gruppa tillates å ta offentlig transport fra ankomststedet til karantenestedet, men skal i denne situasjonen bruke munnbind. Dette gjelder personer over tolv år.

«Ved å benytte munnbind beskytter du først og fremst de som er i nærheten av deg fra å bli smittet av deg, dersom du skulle være smittet av luftveisvirus uten selv å vite det. Men du reduserer samtidig også risikoen for selv å bli smittet fra andre», skriver Folkehelseinstituttet i dokumentet.

Torsdag innførte Oslo kommune påbud om munnbind innendørs på offentlig sted der man ikke kan holde avstand, og innendørs på serveringssteder i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord. Oslo videreførte også påbud om munnbind på kollektivtransport der man ikke kan holde avstand.

FORKLARER: Tirsdag 27. oktober refset helseminister Bent Høie NRK-programleder Fredrik Solvang. Nå forklarer han hvorfor. Vis mer

Fraråder

Folkehelseinstituttet er også helt tydelige på hvilke grupper som frarådes å bruke munnbind. Slik som Eriksen-Volle opplyser, anbefales ikke barn under 12-13 år å bruke munnbind, mens barn under to år frarådes å bruke munnbind. Dette fordi det kan hindre fri pust eller frie luftveier.

«Videre skal personer som er bevisstløse eller har nedsatt bevissthetstilstand, eller av andre grunner ikke er i stand til å ta av munnbindet selv, ikke bruke munnbind. Det samme gjelder personer med uttalte pusteproblemer».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer