FHI: Åtte virusvarianter bekymrer

FHI følger nøye med på åtte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og som har ført til flere smitteutbrudd i Norge.

ILLUSTRASJON: En 3D-illustrasjon av coronaviruset. Foto: Shutterstock / NTB
ILLUSTRASJON: En 3D-illustrasjon av coronaviruset. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både helseminister Bent Høie og assisterende helsedirektør Espen Nakstad varsler at vi kan være på vei inn i en tredje smittebølge som følge av spredningen av den britiske virusvarianten.

Den britiske mutanten er antatt å være mer smittsom, og har skapt flere smitteutbrudd siden den først ble oppdaget i Norge i jula. Den britiske mutasjonen utgjør nå 59,8 prosent av de analyserte prøvene.

Det er særlig tre varianter som er omtalt, som bekymrer Folkehelseinstituttet. Den britiske varianten (B.1.1.7), den sørafrikanske (B.1.351) og den brasilianske (P1). Sistnevnte er ikke påvist i Norge ennå.

- Dette er de virusvariantene vi per nå vet mest om og som det er viktig å følge med på, sier seksjonsleder Karoline Bragstad ved FHI til Dagbladet.

- Kan være mer smittsomme

Hun forklarer at de i tillegg følger særlig nøye med på disse variantene, som er påvist i Norge, men i et lite antall:

- California-varianten, den brasilianske P2-varianten, B.1.525-varianten, B.1.1.29, Turbuss-varianten (B.1.160) og Trondheims-varianten (B.1.258). Det er virus som vi har i Norge og har hatt større utbrudd med, og der vi mistenker noe økt smittsomhet, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.