Corona:

FHI ber kommunene gjøre klar testmaskineriet

Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for smitteutvikling i romjula og nyttårshelga, særlig knyttet til reising fra Østlandet. De ber kommunene gjøre klar testmaskineriet 1. januar.

ANALYSERER: En bioingeniører ved Ullevål sykehus i Oslo analyserer coronaprøver. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANALYSERER: En bioingeniører ved Ullevål sykehus i Oslo analyserer coronaprøver. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Bekymringen er knyttet til jule- og festaktivitet, samt innenlands reisevirksomhet i høytida, derav unge voksne som reiser fra Østlandet og deltar i sammenkomster eller på serveringssteder.

- Vi forventer en del lokale utbrudd etter høytidsperioden. Det er veldig viktig at kommunene er årvåkne og beredt til å oppdage og håndtere disse utbruddene, sier overlege i FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet.

- Kan deltaking på sammenkomster og fester i denne perioden føre til en ustabil og krevende situasjon i flere kommuner i starten av januar?

- Vi er bekymret for smitte på sammenkomster i romjula og nyttårshelga. Kommunene bruker nå mye ressurser på å forberede vaksinasjon, og flere sykdomstilfeller kan forstyrre det arbeidet. Vi ber alle følge smittevernrådene i dagene framover.

Kan komme inn i en negativ spiral

I en risikovurdering for perioden 21. desember til første halvår i 2021, peker FHI på at det er en risiko for regionale oppblussinger hvis man ikke raskt klarer å bringe lokale utbrudd under kontroll.

«Dersom lokale utbrudd blir store som følge av forsinket oppdaging eller massesmittehendelser, vil smittesporingen bli veldig ressurskrevende. Dermed kan man komme inn i en negativ spiral der smittesporingen blir ufullstendig slik at enda flere mulig smittede går rundt og kanskje gir opphav til massesmittehendelser», skriver FHI i risikovurderingen.

«Flere massesmittehendelser etter hverandre kan raskt bringe epidemien ut av kontroll», skriver FHI videre.

- Massesmittehendelser kan oppstå hvis en smittet person som ikke vet at hen er smittet, deltar sammen med mange andre på en sammenkomst innendørs på et lite areal, gjerne kombinert med synging eller skriking på kort avstand. Nyttårsfester er et eksempel, sier Aavitsland.

FHI konkluderer i risikovurderingen at risikoen for økt smittespredning nå vurderes som høy på lokalt og regionalt nivå, og moderat på nasjonalt nivå.

Vurderingen gjelder for ukene 52 til 2.

NYE TILFELLER: Da Kielferga la til kai i Oslo, hadde tre medlemmer av besetningen fått påvist corona-smitte. Video: Øystein Sæthre og Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

- Ha god testkapasitet

I forbindelse med risikovurderingen sendte FHI også ut et brev til kommunene før jul der de skriver at «vi går inn i juletida med håp om vaksinasjon, men uro for at pandemien skal skyte fart», og gjentar budskapet:

«(...) Bekymringen er særlig knyttet til reising fra Østlandet til resten av landet, private sammenkomster og utelivet. Det betyr at dere må være årvåkne og ha god testkapasitet særlig i starten av januar».

I brevet gir FHI kommunene råd de mener de bør fokusere på i slutten av desember og starten av januar:

  • Noen kommer til å bli syke i jula. Da er rådet å gå på rommet!
  • Noen kommuner tilbys testing til hjemvendte studenter før jula. God idé!
  • Noen folk vil ønske å teste seg etter å ha vært «på byen». Det taler for at dere har god testkapasitet de første dagene i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer