AstraZeneca-vaksinen

FHI ble tatt på senga

Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket var helt uforberedt på at Danmark skulle stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen etter mistanke om alvorlige bivirkninger.

CORONAVAKSINE: Medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at de ble tatt på senga av nyheten om at Danmark stanser bruk av AstraZenecas vaksine. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag besluttet Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket å stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen i Norge etter mistanke om at den kan knyttes til tilfeller av alvorlig blodpropp. Så langt har 121 820 personer fått vaksinen i Norge.

På nåværende tidspunkt har det ikke blitt konstatert en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og alvorlig blodpropp, men helsemyndighetene trenger tid til å undersøke dette nærmere.

Nå avslører representanter fra både Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket overfor Dagbladet at de ble tatt på senga av nyheten om at Danmark besluttet å stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen omkring klokka 10.30 torsdag formiddag.

- Vi var ikke forberedt på at denne nyheten skulle komme fra Danmark i dag. Det var vi ikke. Samtidig tenker vi at det er viktig å påpeke at vi har satt opp vårt overvåkingssystem på en slik måte at vi har tenkt at denne type meldinger kunne komme, og at vi dermed relativt enkelt kan gå gjennom våre egne bivirkningsregistre på en effektiv måte, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI til Dagbladet.

Tatt på senga

Overlege Are Berg ved FHI forteller at det har vært en hektisk dag, mens overlege Sara Viksmoen Watle ved FHI forteller at nyheten kom overraskende på henne. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ble også overrasket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer