Undergruppe av deltavarianten

FHI: Da kan AY.4.2 ta over

Dersom den nye undergruppen av deltavarianten AY.4.2 faktisk er mer smittsom, kan den dominere smittespredningen i Norge allerede i januar eller februar, mener Folkehelseinstituttet.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

I sin nye risikovurdering skriver Folkehelseinstituttet at dersom AY.4.2 faktisk er mer smittsom enn den opprinnelige deltavarianten, så regner de med at den vil dominere smittespredningen i Storbritannia i løpet av november eller desember og i Norge i løpet av januar eller februar.

De mener imidlertid at dette vil medføre små til middels store konsekvenser.

45 tilfeller i Norge

Seksjonsleder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet sier at på nåværende tidspunkt har det blitt påvist 45 tilfeller av AY.4.2 i Norge. Majoriteten av tilfellene som har blitt påvist siden 1. oktober, har blitt påvist i Trøndelag. Ellers i landet har man registrert sporadiske tilfeller, opplyser hun.

- Siden viruset ser ut til å ha et visst smittefortrinn i forhold til andre deltavarianter, så er det ikke usannsynlig at den vil ta over smittespredningen med mindre det dukker opp en helt ny variant med et enda større smittefortrinn, sier Bragstad til Dagbladet.

- I Storbritannia vurderer de at AY.4.2 er på vei til å ta over, og da skal vi ikke se bort fra at det også kan skje her, ettersom vi nå også har smittespredning med denne varianten i Norge.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Vinteren 2021 tok alfavarianten over smittespredningen i Norge, før deltavarianten gjorde det samme i sommer. Bragstad mener at det denne gangen vil ta lengre tid.

- Overtakelsen ser imidlertid ut til å gå langt tregere enn det vi opplevde med alfavarianten og deltavarianten, så det vil ta tid selv om vi lever tilnærmet normalt, kanskje flere måneder før den eventuelt overtar, også i Europa.

Oppført på liste

AY.4.2 har blitt oppført på Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) sin liste over varianter som undersøkes. Varianten kjennetegnes av mutasjonene A222V og Y145H i spikeproteinet, men utenfor reseptorbindende sete, skriver FHI i risikovurderingen. Begge mutasjonene er sett i andre virusvarianter tidligere.

Varianten virker å være mer smittsom enn den opprinnelige deltavarianten, men den ser imidlertid ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom eller å ha større evne til å omgå immunitet.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Smitteøkning i Trøndelag

Dagbladet spurte Bragstad om i hvor stor grad FHI tror at AY.4.2 har påvirket den nylige smitteutviklingen i Trøndelag.

- Vi vet at AY.4.2 den seineste tida har utgjort en større andel av deltavariantene i Trøndelag, men det er også andre virusvarianter i omløp. Vi avventer derfor noen flere analyser denne uka og neste uke for å kunne si noe mer sikkert om dette.

- Vi tror likevel at selv om AY.4.2 kan være noe mer smittsom enn deltavarianten for øvrig, så er det ikke virusvarianten i seg selv som driver smittespredningen alene.

Deretter forklarer Bragstad at FHI tror at hovedårsaken til den pågående smittespredningen er at folk ikke holder seg hjemme når de får symptomer på sykdom, at folk ikke tester seg like mye som før og at mange lever tilnærmet normalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer