Coronaviruset:

FHI: - Disse bør vaksinere seg

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan det bli aktuelt å anbefale deler av befolkningen en ny oppfriskingsdose ved økning av smitten igjen, eller om det skulle dukke opp nye virusvarianter.

SMITTEDE: 1 431 460 personer har siden februar 2020 fått påvist smitte av coronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) mandag. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert i tallet. Foto: NIAID / NIH / AP / NTB
SMITTEDE: 1 431 460 personer har siden februar 2020 fått påvist smitte av coronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) mandag. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert i tallet. Foto: NIAID / NIH / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden den første coronavaksinen ble satt i Norge den 27. desember 2020, har totalt 2 941 173 personer fått tre vaksinedoser, som tilsvarer 54,2 prosent av befolkningen, ifølge NTB.

4 337 115 personer har mottatt første dose.

Dagbladet har spurt Folkehelseinstituttet om det er tilstrekkelig.

- Med de variantene vi vet om nå er vi godt beskyttet mot at mange blir alvorlig syke, men det kan bli aktuelt å anbefale deler av befolkningen en ny oppfriskingsdose ved økning av smitten igjen, eller om det skulle dukke opp nye virusvarianter, svarer overlege og avdelingsdirektør ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI, Are Stuwitz Berg.

- Er det noe som tyder på at det vil komme en ny bølge, eller er dette noe vi nå kan legge bak oss?

- Vi vet det ikke sikkert ennå, men det er sannsynlig at det vil komme en økning av smitten igjen til høsten slik vi ser med andre luftveisvirus. Det kan også komme nye varianter som er mer smittsomme, og da kan det hende vi får en ny smittebølge, svarer avdelingsdirektøren.

Går ut på dato

13. mai uttalte assisterende direktør i FHI, Geir Bukholm, til Aftenposten at lagringskapasiteten på coronavaksiner i fryserne blir overfylt når det kommer flere vaksiner til Norge.

Få land i verden vil ta imot coronavaksiner fra Norge, het det i samme artikkel, sitert av NTB: Nå går 137 000 doser ut på dato og må kastes. Samtidig vil det bli levert flere doser framover.

- Det fører til at vi skifter ut «gamle» vaksinedoser med nye, slik at vaksinelageret består av vaksinedoser med lengst mulig holdbarhet, sa Bukholm til avisa.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Usmittede

Samtidig er det noen som ikke har fått, eller ikke er sikker på om de faktisk har blitt smittet av coronaviruset.

På spørsmål om dette er personer som bør vaksinere seg igjen snart, svarer avdelingsdirektør og overlege Are Stuwitz Berg, til Dagbladet at de gjeldende rådene nå, er de samme som vi har hatt lenge.

- For dem som er mellom 18 og 44 år er anbefalingen at de bør ha minst en vaksinedose hvis de sikkert har gjennomgått infeksjon, og minst to vaksinedoser hvis de ikke sikkert har gjennomgått sykdommen, sier Stuwitz Berg.

- For dem som er 45 år og eldre er anbefalingen minst to vaksinedoser hvis de har gjennomgått sykdom, og minst tre doser (grunnvaksine-dosene pluss en oppfriskingsdose) hvis de ikke sikkert har gjennomgått sykdommen, fortsetter han.

Han legger til at for dem med alvorlig svekket immunforsvar anbefales tre doser i grunnvaksinasjonsserien pluss én oppfriskningsdose - altså totalt fire doser.

- Hvor lang effekt har de vaksinene som man har fått?

- Ut fra kunnskapen vi har nå, beskytter vaksinasjon alene eller i kombinasjon med infeksjon godt mot alvorlig sykdom over tid, men beskyttelsen mot å bli smittet og dermed kunne smitte videre ser ut til å være av kortere varighet og avtar etter noen få måneder, svarer Stuwitz Berg.

- Ikke klar

Han forteller videre at de «foreløpig og nå med relativt lite smitte, har sagt at de som er 80 år eller eldre som ønsker en ny, andre oppfriskingsdose kan ta den nå hvis de vil».

- Vi har imidlertid ingen tydelig anbefaling om det ennå. Det er sannsynlig at vi vil anbefale i hvert fall de eldre og en del med underliggende sykdommer en ny oppfriskingsdose til høsten, litt på samme måte som vi gjør med influensavaksiner, men denne anbefalingen er ikke klar ennå, utdyper han.

- Anbefales det en fjerde dose?

- Per i dag foreligger det en anbefaling om fire doser til personer med alvorlig svekket immunforsvar, svarer avdelingslederen, og forklarer at dette betyr tre doser grunnvaksinasjon pluss én oppfriskningsdose.

Dersom det kommer nye anbefalinger som gjelder store deler av befolkningen er det, ifølge avdelingsdirektøren, sannsynlig at kommunene vil kalle inn til vaksinasjon.

- Alle kommuner har imidlertid fortsatt et åpent og tilgjengelig tilbud for de som ønsker å starte eller fullføre sin vaksinasjon i henhold til de anbefalingene som gjelder, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer