FHI: En av tre studenter er ensomme

- Vi er overrasket av at det ser såpass mørkt ut for mange, sier Thomas S. Nilsen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI).

ENSOMME: Flere studenter er ensomme nå, enn før pandemien, ifølge FHI. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
ENSOMME: Flere studenter er ensomme nå, enn før pandemien, ifølge FHI. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Én av tre studenter er ensomme, finner Folkehelseinstituttet (FHI) i ny undersøkelse.

Tallene baserer seg på svar fra 26 000 voksne mellom 18. november og 4. desember i år. Utover ensomhet, oppgir én av fire at de ikke er fornøyd med livet. Ifølge undersøkelsen, er den psykiske belastningen er størst i Bergen og Oslo, hvor smittetiltakene er mest omfattende.

- Tilstandsbildet er litt dystert. Vi er overrasket av at det ser såpass mørkt ut for mange. Vi hadde forventet større stabilitet i den psykisk helsa, Thomas S. Nilsen, seniorrådgiver i FHI.

En del av deltakerne deltok også i folkehelseundersøkelser året før pandemien. Derfor var det mulig å følge endringer i livskvalitet og psykisk helse for de samme personene fra året før.

STUSSLIG JUL: - Om du får positiv coronatest før jul så skal du isoleres, sier Espen Nakstad. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- En sårbare gruppe

I motsetning til Nilsen, er ikke Kari Jussie Lønning, leder for styringsgruppen for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), overrasket over resultatene.

- Studenter er en sårbar gruppe. De aller fleste er i en overgangssituasjon som i seg selv er krevende, sier hun til Dagbladet.

IKKE OVERRASKET: Kari Jussie Lønning, leder for styringsgruppen for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), er ikke overrasket over at flere studenter er ensomme under pandemien. Foto: Privat.
IKKE OVERRASKET: Kari Jussie Lønning, leder for styringsgruppen for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), er ikke overrasket over at flere studenter er ensomme under pandemien. Foto: Privat. Vis mer

- De har kanskje nylig flyttet hjemmefra og skal for første gang etablere seg på egen hånd. Ikke bare må de organisere alt det praktiske, de må også danne et helt nytt sosialt nettverk samtidig som de skal levere på høye faglige krav i studiene.

Lønningen, som også har bakgrunn som lege, henviser til SHoT-undersøkelsen fra 2018, som finner at mer enn én av fire studenter opplever alvorlige psykiske symptomplager. Disse tallene er høyere enn for andre i samme alder. Undersøkelsen viser også at én av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange har tenkt på å ta sitt eget liv.

- Tallene mellom de to ulike undersøkelsene er ikke direkte sammenliknbare, men det er ikke overraskende å se en økning nå som vi befinner oss i en unntakstilstand, sier Lønning.

- Mange er nok mer bekymret enn vanlig grunnet den usikre situasjonen, mens andre opplever nok en direkte uro knyttet til smittetiltakene. Med digital undervisning er det mange som ikke får etablert et sosialt nettverk og nærkontakter.

Trenger du hjelp?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40
  • Mental helse Telefon: 116 123
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider.

- Oversett

Eva Tryti, spesialist i psykologi, er heller ikke overrasket over tallene som kommer fram i undersøkelsen til FHI.

- Jeg tror utfordringene til dem mellom 20 og 30 år undervurderes. Jeg synes akutt synd på dem, de blir litt oversett, mener hun.

Utover å gjerne være ny i en ukjent by uten nettverk, påpeker Tryti at mange studenter har blitt permittert fra ekstrajobbene sine, og har enda dårligere råd nå enn før.

- Studenter er også i en alder hvor det er mindre vanlig med en etablert kjæreste enn det var for ti år siden. Det er ei tid med dating, tilfeldig sex og heller kortvarige forhold. Kroppslig ensomhet er en viktig del av å være ensom.

Stengte treningssentre og restriksjoner på private sammenhenger gjør også festing vanskelig. I tillegg påpeker psykologen at vi er ei tid på året som har lite lys.

Forbigående

Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, sier de har stor medfølelse for ungdom og unge voksne som i normale tider bruker denne fasen av livet til å få nye venner, danne nettverk og skape tilhørighet.

DIVISJONSDIREKTØR: Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging. Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet.
DIVISJONSDIREKTØR: Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging. Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet. Vis mer

- De har gjort en fantastisk innsats, som vi vet koster. Men vi må også huske på at ensomhet og det å kjenne bekymring er en normal reaksjon på en unormal situasjon, sier hun.

Granlund påpeker samtidig at FHI-undersøkelsen viser høy grad av framtidsoptimisme blant unge, med en gjennomsnittsskår på 8 av ti.

- Det ser ut til at også de unge skjønner at dette er forbigående, og ser lyset i enden av tunnelen. Jeg tror og håper at de kommer styrket ut av at de har vært sterkt bidragsytende i håndteringen av denne enorme prøvelsen vi som samfunn har blitt satt på.

- Gå en tur

Lønning mener også det ikke er stor grunn til bekymring, ettersom FHI-undersøkelsen viser høy framtidsoptimisme.

- Men det er et viktig budskap om at vår psykiske helse påvirkes av hverdagen, og vi må ta vare på psyken på samme måte som vår fysiske helse, understreker hun.

Til ensomme studenter som synes hverdagen er tung, anbefaler hun at man planlegger dagen slik at man får avbrekk og variasjon.

- Gå en liten tur hver dag. Tør å ta kontakt med medstudenter, for det er stor sannsynlighet for at du gleder den du tar kontakt med. Det er helt normalt å kjenne på tunge dager nå, men husk at du ikke er alene.

- Bruk slekta

Tryti anbefaler også studenter å komme seg ut på tur i dagslys. En dagslyslampe kan også gi mer energi, også for dem som ikke har vinterdepresjon, mener hun.

- Ha vinkvelder, se fotballkamper eller spill et spill sammen med noen over videochat. Det gjør ikke opp for å møte noen i virkeligheten, men det hjelper.

Ellers mener hun man bør finne noen få man kan være sammen med, om det så er med god avstand.

- Bruk slekta, og hør om du kan reise hjem en tur og lese pensum derfra. Bor du i byen kan det være et fint avbrekk å sette seg på en luftig kafé hvor det er andre mennesker rundt. Det er også mulig å høre om du kan lufte hundene til folk.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

- Hold på troen

Divisjonsdirektøren opplyser om at Helsedirektoratet har hatt mange målrettede kampanjeaktiviteter i sosiale kanaler denne høsten knyttet til psykisk helse og ensomhet hos ungdom og unge voksne.

- Her har vi oppfordret til å ringe hverandre, tekste, chatte – både med hverandre fordi bare det å ha kontakt er bra for helsa, men også med informasjon om hvor man kan henvende seg hvis man trenger mer hjelp, sier hun.

Granlunds viktigste råd til studenter er å ta vare på hverandre: ring noen, snakk med noen, lytt til noen.

- Og hold på troen. Gled dere til alle fester, festivaler, forelesninger, klemmer, nye jobber, nye forelskelser og lange, lyse netter; dette går over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer