FHI etter skrekkadvarselen: - Må forberede oss

Klart svar fra FHI om vi kan vente oss en ny pandemi.

VAKSINE: Coronavaksinen reddet mange liv fra covid-19-viruset. Foto: REUTERS / Athit Perawongmetha / NTB
VAKSINE: Coronavaksinen reddet mange liv fra covid-19-viruset. Foto: REUTERS / Athit Perawongmetha / NTB Vis mer
Publisert

- Vi regner med at det vil bli en ny pandemi, men ingen vet når det kommer eller hvor alvorlig den vil bli. Vi må uansett forberede oss på at den kan komme når som helst og at den kan bli alvorlig.

Det sier Folkehelseinstituttets (FHI) områdedirektør for smittevern Trygve Ottersen til Dagbladet.

Ottersen uttaler seg på bakgrunn av lederen for Verdens Helseorganisasjons (WHO) nye kommentarer om neste pandemi.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

«Banker på døra»

Tirsdag advarte lederen for WHO, Tedros Adhanom Ghereyesus, regjeringer verden rundt om å forberede seg på en ny sykdom som vil være enda dødeligere enn covid-19.

Han uttalte at en ny pandemi «banker på døra» og at medlemslandene ikke kan utsette forberedelsene.

Advarselen fra generaldirektøren kommer bare uker etter at WHO uttalte at coronapandemien ikke lenger var en global nødssituasjon, og at nasjoner nå er i stand til å takle pandemien som i alt drepte mer enn 6,9 millioner mennesker.

FHI om risikoen

FHIs Trygve Ottersen mener vi er over den kritiske fasen for denne gang, men at det fortsatt er viktig med god overvåkning og beredskap.

- Det gjelder både for potensiell forverring av covid-19-pandemien og for helt nye utbrudd, sier Ottersen.

- Er covid-19 fortsatt en helsetrussel i Norge? Tar vi for lett på situasjonen slik den er nå?

- Den utbredte immuniteten i befolkningen etter vaksinasjon og infeksjon gjør at viruset er en mye mindre trussel nå enn tidligere. Risikoen for alvorlig sykdom er nå mye mindre for de fleste, men det vil fortsatt forekomme noen alvorlige tilfeller, særlig blant de eldste, sier Ottersen.

Tedros understrekte derimot at covid-19 fortsatt er en global helsetrussel, selv om det ikke kategoriseres som en nødsituasjon.

Beredskapsdirektør i WHO, Michael Ryan, uttalte at kampen ikke er over og at det fortsatt er svakheter i systemet som vil bli tydelige enten av corona-viruset eller et annet virus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer