FHI: Flere yngre legges inn

Smittetallene øker. - Nå setter vi rekorder ingen av oss ønsker å sette, sier helseminister Bent Høie.

PÅ PRESSEKONFERANSE: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ PRESSEKONFERANSE: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en økende trend i nye innleggelser i alle aldersgrupper mellom 30-79 år, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukerapport for uke 10.

Blant personer i alderen 30-39 år var det rapportert om 20 nye innleggelser. Det er det høyeste antallet rapportert i den aldersgruppen gjennom en uke siden begynnelsen av pandemien. Åtte personer under 30 år var innlagt på sykehus.

Det er foreløpig rapportert om 153 nye innleggelser forrige uke. Det er også det høyeste antallet på en uke siden slutten av mars i fjor.

- Nå setter vi rekorder ingen av oss ønsker å sette. Vi er inne i en tredje bølge, sier helseminister Bent Høie på onsdagens pressekonferanse.

Han sier følgende om økningen i sykehusinnleggelser:

- Vi har lagt planer for håndtere dette. Kommunene selv eller regjeringen har innført raskt strenge tiltak der smitten er høy eller der det er stor risiko for smittespredning.

Antall meldte smittetilfeller har økt i alle aldersgrupper. Økningen denne uka var størst i aldersgruppene 6-12 år (30 prosent) og 13-19 år (26 prosent).

R-tall på 1,4

Reproduksjonstallet, eller R-tallet, er nå på 1,4. Forrige uke var det på 1,3.

FHI legger vekt på at det er en betydelig forskjell i reprodusjonstallet mellom fylkene.

Regjeringen ønsker å unngå strenge restriksjoner i områder med lavt smittetrykk.

Det er så langt meldt 5 337 tilfeller med prøvedato i uke 10. Det er det høyeste antall meldte tilfeller på en uke siden pandemiens start.

FHI skriver i rapporten at det har vært 61 smitteutbrudd den siste uka. De fleste utbruddene har vært med den engelske eller den sørafrikanske virusvarianten.

Frykter innleggelser

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forteller på pressekonferansen at det kan bli mer enn en dobling av innleggelser på noen uker.

- Jeg har ikke alle tallene foran meg, men den siste modelleringen som også viste R-tall på 1,4 på landsbasis, og viser cirka 1,3 for Oslo og Viken, og det er økende. Hvis det fortsetter slik, uten at vi får endret kurven, vil det være 400 innleggelser om to uker fra nå. 400 nye innleggelser i løpet av en uke, mot jeg tror det var 193 i forrige uke. Altså mer enn en dobling på 2-3 uker.

- Det som bekymrer oss i tillegg, er hva vi da i en slik situasjon - som vi nå gjør alt for å unngå - vil ha av dødsfall i de gruppene som ikke er vaksinert, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer