Folkehelseinstituttet:

FHI forsøkt svindlet

Nylig politianmeldte Folkehelseinstituttet et forsøk på fakturasvindel. Politiet mener at det kan være en økende trend for slik kriminalitet.

ANMELDELSE: Folkehelseinstituttet har anmeldt et forsøk på fakturasvindel. Her ved direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud / NTB
ANMELDELSE: Folkehelseinstituttet har anmeldt et forsøk på fakturasvindel. Her ved direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de har anmeldt et forsøk på fakturasvindel til Oslo politidistrikt. Anmeldelsen ble levert nylig, og saken har allerede blitt henlagt av politiet.

Knudsen forteller at det var gode interne rutiner som førte til at forsøket ble stoppet.

- Våre undersøkelser, i samarbeid med HelseCERT, tyder på at de som står bak svindelforsøket har gjennomført flere tilsvarende forsøk tidligere mot andre virksomheter, også noen vellykkede, og at det er i samfunnets interesse å finne ut hvem som står bak, sier Knudsen til Dagbladet.

- Hva tenker dere om at forholdet ble henlagt?

- Selv om slike saker er vanskelig å etterforske, tror vi det er viktig å anmelde. Fakturasvindel er et stort problem, også for norske virksomheter.

TRUSLER: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier de har hatt dialog med politiet om trusler de har mottatt. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet TV Vis mer

- Økende trend

Seksjonssjef ved Finans og spesiallovgivning i Oslo politidistrikt, Rune Skjold, opplyser til Dagbladet at de er kjent med at det er enkelte aktører som forsøker å svindle enkeltpersoner og foretak gjennom falske fakturaer.

- Ut fra de sakene vi har under etterforskning, mener vi det kan være en økende trend i samfunnet for slik kriminalitet. Oslo politidistrikt har de seinere åra etterforsket flere selskaper hvor vi mener at det er sendt ut falske fakturaer i stort omfang. I en av disse sakene er det nylig tatt ut tiltale for 62 millioner kroner i bedragerier, opplyser Skjold til Dagbladet.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Utfordringer

Videre forteller han at utfordringene med disse sakene, er at det som oftest er mindre beløp i den enkelte faktura, men når det ses i sammenheng med driften i gjeldende selskaper, så kan dette være svært omfattende.

- Sakene er svært ressurskrevende å etterforske grunnet mengden, samt at det ofte vil bli ett spørsmål om det er noe realitet i fakturaen som er sendt eller ikke. Grensen mot privatrettslige vurderinger opp mot manglende leveranser er ofte i disse sakene vanskelig og komplisert, sier Skjold og fortsetter:

- Oslo politidistrikt har et klart mål om å etterforske og straffeforfølge eventuelle aktører som begår slike forsøk på bedragerier, herunder at vi vil se på muligheten til også å etterforske regnskapsfører, revisorer eller andre profesjonelle aktører som legger til rette eller medvirker til en slik drift.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Trusler

Tidligere har Knudsen ved FHI opplyst til Dagbladet at de har anmeldt to trusler mot egne ansatte i løpet av den pågående coronapandemien. Den gang uttalte hun at de har sett en liten økning i henvendelser av ulik art, hvorav noen er mer truende enn andre.

Helseminister Bent Høie uttalte den gang til Dagbladet at trusler mot ansatte i helsemyndighetene er helt uakseptabelt.

- Det er selvfølgelig helt uakseptabelt å true offentlige tjenestemenn fordi de gjør en viktig jobb på vegne av oss alle sammen. Jeg er glad for at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger opp den type trusler på en kontant måte og anmelder dette til politiet. Det er selvfølgelig ikke noe som noen skal utsettes for, sa helseministeren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer