Internt notat:

FHI fraråder påbud om munnbind

Folkehelseinstituttet fraråder et påbud om munnbind, og mener at ulempene ved tiltaket kan være større enn gevinsten. Det viser et notat som Dagbladet har fått innsyn i.

PÅBUD: Folkehelseinstituttet fraråder påbud om munnbind i befolkningen. Her ved avdelingsdirektør Line Vold under en pressekonferanse i Marmorhallen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅBUD: Folkehelseinstituttet fraråder påbud om munnbind i befolkningen. Her ved avdelingsdirektør Line Vold under en pressekonferanse i Marmorhallen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

28. september innførte Oslo kommune et påbud om munnbind i kollektivtrafikken når man ikke kan holde én meter avstand. Et internt notat viser at Folkehelseinstituttet fraråder påbud om munnbind. Notatet viser også at FHI er sterkt skeptisk til effekten av bruk av munnbind i befolkningen.

Tidlig i september fikk Folkehelseinstituttet i oppdrag fra Helsedirektoratet å gi et rammeverk for bruk av munnbind i befolkningen. I FHIs svar fra 14. september står det skrevet følgende om munnbindpåbud:

«Bruk av munnbind i befolkningen bør skje i form av råd og ikke av påbud».

Fraråder påbud

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet uttaler til Dagbladet at de mener at munnbind bør innføres som råd.

- Vi mener det samme som alltid: Vi mener at lokal innføring av munnbindbruk i gitte situasjoner bør skje som råd til befolkningen, uttaler Aavitsland til Dagbladet.

23. september uttalte Aavitsland til Dagbladet at FHI ikke er prinsipielt imot et påbud.

- Vi mener prinsipielt at kommunene fortsatt skal kunne bestemme lokale tiltak, eventuelt som påbud, sier Aavitsland og viser til Folkehelseinstituttets håndbok for kommunelegene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer