Ny risikovurdering:

FHI frykter 500 innlagte

Folkehelseinstituttet skriver i en ny risikovurdering at det er mulig at vinterbølgen i Norge kan medføre 500 innlagte covid-19-pasienter.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Onsdag ettermiddag publiserer Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering hvor de vurderer at det vil trolig komme en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstander fram mot jul.

På det meste har Norge hatt like over 300 innlagte covid-19-pasienter. Dersom den nåværende utviklingen fortsetter, mener FHI at Norge vil nå det antallet igjen allerede ved månedsskiftet november/desember.

I tillegg frykter FHI at antallet innlagte kan bli så mange som 500 i løpet av vinteren.

«Et mulig scenario er at vinterbølgen når en topp med rundt 500 pasienter i sykehus med covid-19», skriver FHI.

«En økning med omfanget skissert over vil etter vår vurdering ha middels til store konsekvenser på nasjonalt plan, for befolkningen og helsetjenesten. Det er fare for økt belastning på fastlegene, hjemmebaserte tjenester, sykehjemmene og sykehusene. Kommunene må håndtere vaksinasjon, kommunikasjon med publikum, lokal risikovurdering og eventuelt iverksettelse av nye tiltak».

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Eldre og beskyttelse

FHI opplyser samtidig at deres modelleringer viser at det sannsynligvis ikke skal så mye til for å redusere antall nye innleggelser. Oppfriskningsdoser til de eldste kan ha betydning etter hvert, skriver FHI, og det samme gjelder bedre etterlevelse av rådet om å holde seg hjemme ved sykdom.

De mener at det nå er helt nødvendig å trappe opp etterlevelsen av tiltak i kommunene. Særlig gjelder dette rådet om å isolere seg selv ved symptomer, samt tiltak for å beskytte dem som er særlig utsatt for alvorlig sykdom.

«Det kan bli nødvendig at eldre fullvaksinerte med risikofaktorer i større grad beskytter seg mot smitte».

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Uvaksinerte og risiko

Kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold ved FHI uttaler at uvaksinerte personer over 45 år har særlig høy risiko for å bli innlagt med covid-19.

- Risikoen for innleggelse er mange ganger høyere for uvaksinerte enn for fullvaksinerte i alle aldersgrupper. Blant fullvaksinerte under 65 år er det få innleggelser og ingen sikre tegn til svekket beskyttelse mot alvorlig sykdom. Uvaksinerte over 45 år har særlig høy risiko for sykehusinnleggelse, sier Vold.

Det opplyses også at R-tallet nå er på 1,3.

Instituttet vurderer at høy vaksinedekning bidrar til å bremse epidemien, men at det ikke kan stoppe den alene. Derfor er oppfriskningsdose til eldre viktig for å gi dem så god beskyttelse som mulig mot alvorlig sykdom gjennom vinteren, mener de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer