Covid-19-viruset

FHI frykter alvorlig epidemi

Tirsdag ettermiddag ber Folkehelseinstituttet helsetjenesten om å forberede seg på en alvorlig epidemi. En tydelig instruks forteller norske helsearbeidere nøyaktig hva de skal gjøre om de tror at pasienten er smittet av covid-19-viruset.

PÅ SYKEHUS: Bildet fra et sykehus i Wuhan i Kina viser hvordan helsearbeiderne er ikledd blant annet beskyttelsesfrakker, hansker og briller når de behandler covid-19-smittede pasienter. Også i Norge er det utarbeidet spesifikke råd til leger som må behandle smittede. Foto: STR / AFP / Scanpix
PÅ SYKEHUS: Bildet fra et sykehus i Wuhan i Kina viser hvordan helsearbeiderne er ikledd blant annet beskyttelsesfrakker, hansker og briller når de behandler covid-19-smittede pasienter. Også i Norge er det utarbeidet spesifikke råd til leger som må behandle smittede. Foto: STR / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag kommer Folkehelseinstituttet (FHI) med en ny risikovurdering om coronaviruset i Norge.

«Folkehelseinstituttet vurderer at risikoen for spredning av sykdommen i Norge foreløpig er moderat, men ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig epidemi», skriver de på sine hjemmesider.

Videre slår FHI fast at «dette er ikke lenger bare en epidemi i Kina». Tirsdag ble det påvist smitte av viruset hos pasienter i både Sveits og Spania. De siste dagene har flere blitt smittet i Italia.

- Mye er fortsatt ukjent om denne sykdommen. Vi planlegger derfor for et bredt spekter scenarier for tiden fremover i Norge. Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

Tidligere på dagen gikk det fram at 100 personer har blitt teste for smitte i Norge, men at alle testene har vært negative.

Dersom du blir syk

Visste du at du ikke skal møte opp på legekontoret om du mistenker at du er smittet av viruset covid-19? Du skal ringe dit i stedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.