POTENSIELL SMITTEBOMBE: Folkehelseinstituttet er bekymret for smittespredning under årets fadderuker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POTENSIELL SMITTEBOMBE: Folkehelseinstituttet er bekymret for smittespredning under årets fadderuker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

FHI frykter ny smittebombe

Selv om norske universiteter innfører flere tiltak under årets fadderuke, er Folkehelseinstituttet bekymret for smittefare.

Publisert

Hvert år arrangeres det fadderuker for nye studenter ved høyskoler og universiteter landet over. Det skjer i regi av skolen og studenter ved de ulike studieprogrammene.

Om kort tid braker det løs for årets studenter. Det bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI).

- Disse arrangementene samler mange mennesker fra forskjellige deler av landet. Det kan føre til smittespredning, sier overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, som bekrefter at de er bekymret for situasjonen.

«Skumle»

Overfor NRK Dagsnytt, som først omtalte saken, beskriver han fadderukene som «skumle».

MOSS: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, advarer mot at å spre rykter og kommentarer i sosiale medier i forbindelse med smitteutbruddet. Reporter: Sofie Braseth. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Aavitstad legger ikke skjul på at deltakernes alder kan være en utfordrende faktor.

- Det er ofte ungdommer som deltar i fadderukene. Generelt har vi sett at unge ikke er like flinke til å overholde retningslinjene som den eldre generasjonen. Mange forstår ikke alvoret, og derfor kan vi risikere at de ikke overholder rådene som blir gitt, sier han til Dagbladet og legger til:

- I tillegg kan unge være bærere av viruset uten å få symptomer. Dermed kan man smitte andre uten å være klar over det.

Innført flere tiltak

Trusselen coronaviruset utgjorde gikk utvilsomt opp for nordmenn flest da landet stengte ned 12. mars. Sammen med store deler av samfunnet ble også landets høyskoler og universiteter stengt. Siden har norske studenter i stor grad forholdt seg til en digital skolehverdag.

Men til høsten skal nok en gang ferske studenter møtes for å feire studiestarten. Derfor har også landets utdanningsinstitusjoner tatt grep.

AVKREFTER TEORI: Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) følger ikke coronaviruset sesongvariasjoner på samme måte som influensa og andre forkjølelsesvirus. Vis mer

Både ved Universitetet i Bergen og ved Universitetet i Oslo tilrettelegger de fadderuka slik at det er mulig å opprettholde ulike smitteverntiltak.

- Det vil bli færre store arrangementer i år. Studentene deles inn i grupper på 25-30 personer, og vi åpner en rekke lokaler på campus så de kan samles der istedenfor i trange hybler. I tillegg har vi oppfordret til mer aktiviteter utendørs, så det er lettere å holde en meters avstand, forteller viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal, til Dagbladet.

I hovedstaden vil en del av fadderopplegget foregå på nettet.

- Vi har tatt i bruk flere digitale løsninger i år. Noen av de største arrangementene, som velkomstseremonien, blir digitale i år, sier prorektor ved Universitetet i Oslo, Gro Bjørnerud Mo.

Ingen grunn til bekymring

Pandemien gjør likevel at nye studenter må innstille seg på en annerledes studiestart denne høsten, og mange kjenner på en frykt for å ikke få seg venner.

Årets fadderkoordinator ved Universitetet i Bergen, Martin Lie Jakobsen, mener imidlertid at det ikke er noen grunn til bekymring.

- Vi har jobbet hardt for å ivareta fadderukas formål, som er at studentene skal bli kjent med hverandre, uten at det oppstår smittespredning, sier han til Dagbladet og legger til:

- Jeg har full tillit til at vi vil klare å ivareta både studentenes behov for sosialisering og myndighetenes smittevernråd.

GRØNN: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at den svenske hovedstaden Stockholm allerede neste uke kan ha lave nok smittetall til å bli merket som «grønn». Video: NTB Vis mer

Et annerledes semester

Universitetene forbereder seg også på et annerledes semester. På grunn av smitteverntiltak knyttet til pandemien, vil en del av undervisningen foregå digitalt.

Bjørnerud Mo har forståelse for at det kan bli et tøft for nye studenter, men forteller at de er opptatt av å hjelpe alle studenter til å mestre den nye studiehverdagen på en god måte

- Vi vet at overgangen fra skole til universitet kan være tøff. Og den er nok ekstra krevende midt i en pandemi. Men vi vet også at noen studenter blir mer aktive når undervisningen er digital, mens andre er mer avhengig av å møte medstudenter og undervisere fysisk for å holde motivasjonen oppe. Derfor legger vi opp til en blanding av digitale og fysiske tilbud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer