Coronavaksine:

FHI gir Moderna-beskjed

Moderna-vaksinen bestilles i liten grad av kommunene. Nå oppfordrer FHI dem om å bestille Moderna-doser, og gir beskjed om at det kan bli aktuelt å sende ut flere slike doser.

MODERNA: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI forteller at det kan bli aktuelt å aktivt oppfordre kommuner til å bestille Moderna-doser. Foto: Ali Zare / NTB
MODERNA: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI forteller at det kan bli aktuelt å aktivt oppfordre kommuner til å bestille Moderna-doser. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et brev til landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet at Moderna-doser bestilles i liten grad av kommunene. Bukholm sier til Dagbladet at FHI ikke vet helt sikkert hva som er årsaken til dette.

- Den viktigste årsaken er nok at de aller fleste har fått primærvaksinasjon med to doser Pfizer, og vil ønske den tredje dosen med samme vaksine. Det kan også være at kommunene er blitt vant til å håndtere Pfizer og at det er enklere å forholde seg til rutiner knyttet til en type vaksine, sier Bukholm og fortsetter:

- Dessuten er Moderna-pakningene større, med tanke på doser, og det kan være at kommunene derfor oppfatter at det er større fleksibilitet når de skal tilpasse vaksinepakninger til behov, spesielt i små kommuner.

I oktober anbefalte Folkehelseinstituttet å tilby Pfizer-vaksinen framfor Moderna-vaksinen til ungdommer under 18 år og menn under 30 år. Dette som følge av risikoen for hjertemuskelbetennelse, som er en sjelden bivirkning som hyppigere forekommer ved bruk av Moderna-vaksinen enn Pfizer-vaksinen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer