Coronavaksine:

FHI gir Moderna-beskjed

Moderna-vaksinen bestilles i liten grad av kommunene. Nå oppfordrer FHI dem om å bestille Moderna-doser, og gir beskjed om at det kan bli aktuelt å sende ut flere slike doser.

MODERNA: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI forteller at det kan bli aktuelt å aktivt oppfordre kommuner til å bestille Moderna-doser. Foto: Ali Zare / NTB
MODERNA: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI forteller at det kan bli aktuelt å aktivt oppfordre kommuner til å bestille Moderna-doser. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I et brev til landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet at Moderna-doser bestilles i liten grad av kommunene. Bukholm sier til Dagbladet at FHI ikke vet helt sikkert hva som er årsaken til dette.

- Den viktigste årsaken er nok at de aller fleste har fått primærvaksinasjon med to doser Pfizer, og vil ønske den tredje dosen med samme vaksine. Det kan også være at kommunene er blitt vant til å håndtere Pfizer og at det er enklere å forholde seg til rutiner knyttet til en type vaksine, sier Bukholm og fortsetter:

- Dessuten er Moderna-pakningene større, med tanke på doser, og det kan være at kommunene derfor oppfatter at det er større fleksibilitet når de skal tilpasse vaksinepakninger til behov, spesielt i små kommuner.

I oktober anbefalte Folkehelseinstituttet å tilby Pfizer-vaksinen framfor Moderna-vaksinen til ungdommer under 18 år og menn under 30 år. Dette som følge av risikoen for hjertemuskelbetennelse, som er en sjelden bivirkning som hyppigere forekommer ved bruk av Moderna-vaksinen enn Pfizer-vaksinen.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Beskjed til kommunene

I informasjonsbrevet skriver Bukholm at FHI oppfordrer kommunene til å bestille doser av Moderna-vaksinen for å ha den tilgjengelig til bruk som oppfriskningsdose. FHI gir også beskjed om at det kan bli aktuelt å sende ut en større andel Moderna-doser i tida som kommer.

- Hvorfor oppfordrer dere kommunene til å bestille Moderna-doser?

- Fordi Moderna-vaksinen er en god vaksine. Den har vist seg å gi god vaksineeffektivitet. Spesielt er det viktig å benytte seg av denne vaksinens gode effektivitet i aldersgruppen over 65 år, der fallet i vaksineeffekt er tydeligst, sier Bukholm.

- Er det aktuelt å sende Moderna-doser til kommuner som ikke har bestilt det?

- Det vil være aktuelt å aktivt oppfordre kommuner til å bestille Moderna-doser.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Blanding

Tidligere har FHI sagt at man gjerne kan kombinere ulike coronavaksiner ved første og andre dose. Nå skriver de at det samme gjelder for den tredje dosen.

Enkelte, blant annet dem som fikk AstraZeneca-vaksinen i Norge, kan få tre ulike vaksiner ved første, andre og tredje dose. FHI forventer at slik blanding gir minst like god beskyttelse som når man får tre doser av samme vaksine.

FHI presiserer at anbefalingen om å tilby Pfizer framfor Moderna til menn under 30 år også gjelder for tredje dose.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) opplyste nylig at de anbefaler å blande vaksiner som er bygget på forskjellige teknologier. Først og fremst finner de at man får en bredere immunrespons og bedre beskyttelse om man får en virusvektorvaksine som første dose og en mRNA-vaksine som andre dose, sammenliknet med om man får to mRNA-doser.

Når det gjelder tredje dose, finner EMA at vaksiner bygget på forskjellig teknologi gir like god eller bedre immunrespons sammenliknet med om man mottar tre doser med mRNA-vaksiner, for eksempel.

- På bakgrunn av dette, kan det bli aktuelt å ta i bruk AstraZeneca og Janssen i Norge igjen?

- Vi har ikke planer om dette i Norge, sier Bukholm.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Vaksineintervall

EMA anbefaler også helst at man gir tredje dose seks måneder etter andre dose. Samtidig åpner de for at tredje dose kan settes tre måneder etter andre dose, om smittesituasjonen skulle tilsi det. Et vaksineintervall på tre måneder virker å være både trygt og effektivt, finner EMA.

I Norge har FHI kortet vaksineintervallet mellom andre og tredje dose ned til fem måneder.

- EMA har nå åpnet for at man kan redusere intervallet til tre måneder dersom smittesituasjonen tilsier at det er viktig. I utgangspunktet ble tredje dose godkjent av EMA for bruk seks måneder etter andre dose.

Bukholm sier at man har gode studier som måler effekt av tredje dose fem måneder etter andre dose. I tillegg finnes det studier som målet god immunologisk effekt allerede etter tre måneder.

- Det siste er effekt målt i laboratorier, og omfatter økning i antistoffer og T-celle-respons. Men det er ikke studier som måler reell effekt i befolkningsgrupper. Mange immunologer og vaksineforskere vil si at det antakelig er forsvarlig å gå ned til et tremånedersintervall dersom det er nødvendig, men det kan gå på bekostning av selve vaksineeffekten og på varigheten av effekten av tredje dose, sier Bukholm og fortsetter:

- I Norge har vi nå redusert intervallet til fem måneder, men vi vil vurdere ytterligere reduksjon dersom smittesituasjonen skulle tilsi det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer