Corona

FHI: Halvparten av smittetilfellene registreres

Smittetallene øker, men færre tester seg på teststasjoner. Overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, opplyser til Dagbladet at FHI estimerer at bare halvparten av coronatilfellene registreres.

SMITTESPORING: Vi kan teste oss hjemme om vi ønsker det, og vi har selv ansvar for smittesporing. Eksperter er redd for at mørketallene er høye. Foto: Berit Roald / NTB
SMITTESPORING: Vi kan teste oss hjemme om vi ønsker det, og vi har selv ansvar for smittesporing. Eksperter er redd for at mørketallene er høye. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 1125 coronasmittede i Norge. Det er 484 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 900 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 534, så trenden er stigende.

- Store mørketall

NTNU-professor og smittevernekspert Steinar Westin sier til Dagbladet at det er grunn til uro, og påpeker at mørketallene kan være høye.

- Andelen av corona-testene er nå opp mot tre prosent. Det er en indikasjon på store mørketall. Tidligere var det desimaltall under null på andelen positive tester. Det er trolig langt færre som tester seg nå, ikke minst blant de unge, sier professoren.

Han peker blant annet på fraværsreglene i skolen.

- Vi har sett store utbrudd på flere skoler. Mange går fortsatt på skolen, selv om de er syke, bare for å unngå for mye fravær på grunn av fraværsreglene. Det er rene idiotien at de ble innført igjen. Fastlegene må slippe å bruke tid på å skrive sykemelding til småsyke pasienter, sier Westin.

Estimerer doblet smittetall

Ifølge overlege i FHI, Preben Aavitsland, er det store mørketall i samfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer