Corona

FHI: Halvparten av smittetilfellene registreres

Smittetallene øker, men færre tester seg på teststasjoner. Overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, opplyser til Dagbladet at FHI estimerer at bare halvparten av coronatilfellene registreres.

SMITTESPORING: Vi kan teste oss hjemme om vi ønsker det, og vi har selv ansvar for smittesporing. Eksperter er redd for at mørketallene er høye. Foto: Berit Roald / NTB
SMITTESPORING: Vi kan teste oss hjemme om vi ønsker det, og vi har selv ansvar for smittesporing. Eksperter er redd for at mørketallene er høye. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Det siste døgnet er det registrert 1125 coronasmittede i Norge. Det er 484 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 900 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 534, så trenden er stigende.

- Store mørketall

NTNU-professor og smittevernekspert Steinar Westin sier til Dagbladet at det er grunn til uro, og påpeker at mørketallene kan være høye.

- Andelen av corona-testene er nå opp mot tre prosent. Det er en indikasjon på store mørketall. Tidligere var det desimaltall under null på andelen positive tester. Det er trolig langt færre som tester seg nå, ikke minst blant de unge, sier professoren.

Han peker blant annet på fraværsreglene i skolen.

- Vi har sett store utbrudd på flere skoler. Mange går fortsatt på skolen, selv om de er syke, bare for å unngå for mye fravær på grunn av fraværsreglene. Det er rene idiotien at de ble innført igjen. Fastlegene må slippe å bruke tid på å skrive sykemelding til småsyke pasienter, sier Westin.

- FÆRRE TESTER SEG: Steinar Westin mener at andelen positive corona-tester er en idikasjon på store mørketall. Foto: Dagbladet.
- FÆRRE TESTER SEG: Steinar Westin mener at andelen positive corona-tester er en idikasjon på store mørketall. Foto: Dagbladet. Vis mer

Estimerer doblet smittetall

Ifølge overlege i FHI, Preben Aavitsland, er det store mørketall i samfunnet.

Han opplyser til Dagbladet at FHI beregner at det bare er om lag halvparten av smittetilfellene som blir registrert.

- Det kan godt være at denne andelen vil synke framover ettersom flere tester seg med hjemmetest eller dropper testing. Det behøver ikke gjøre noe så lenge disse personene med symptomer holder seg hjemme, skriver Aavitsland i en e-post til Dagbladet.

Han understreker at de store mørketallene først blir et alvorlig problem hvis de smittede bidrar til smittespredning blant de eldre eller andre i risikogruppene som kan bli alvorlig syke.

- Innleggelsestallene og tallene for dødsfall sier noe om sykdomsbyrden av denne epidemien. Det er disse tallene vi særlig må følge med på for å vurdere situasjonen og behovet for å bremse epidemien med nye tiltak.

MØRKETALL: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at FHI estimerer at halvparten av alle smittetilfellene ikke registreres. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
MØRKETALL: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at FHI estimerer at halvparten av alle smittetilfellene ikke registreres. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer

- Veldig usikre

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at også han er bekymret for mørketallene.

- Vi er veldig usikre nå, fordi veldig mange tester seg hjemme, og det er ikke alle som tester positivt som løper til en teststasjon for å ta en PCR-prøve. Derfor er vi veldig usikre på mørketallene nå, og må følge nøye med på innleggelsestallene. De ligger på et høyere nivå enn de gjorde i sommer, sier han.

I september steg antall sykehusinnleggelser til over 100. Det siste døgnet var 101 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

- Akkurat i dag er det litt lavere innleggelser enn det var for noen dager siden, som viser at situasjonen egentlig er ganske stabil. Men vi er litt bekymret for vinteren som kommer, og at vi kanskje kan få influensa i tillegg til covid-19 på sykehusene. Derfor følger vi nøye med på dette, sier Nakstad.

HJEMMETESTER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad peker på hjemmetester som en del av de usikre tallene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HJEMMETESTER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad peker på hjemmetester som en del av de usikre tallene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

På eget ansvar

Aavitsland mener at hjemmetesting er en bra løsning for å håndtere pandemien.

- Det er veldig fint. Det er enkelt og billig og gir folk mulighet til å håndtere denne epidemien selv og unngå å smitte andre, skriver han.

Med den nye teststrategien ligger nå ansvaret på hver enkelt person til å både oppsøke en teststasjon dersom man får en positiv selvtest, isolere seg i mist fem dager og kontakte alle nærkontaktene sine selv.

Aavitsland mener at den nye smittesporingsmetoden er bra.

- Vi forventer at folk sier fra til dem de bor sammen med og til kolleger og venner de har truffet, slik at disse nærkontaktene kan følge med på symptomer, skriver overlegen.

Når samfunnet nå har gjenåpnet, og folk har flere nærkontakter, mener Aavitsland at ansvaret skal ligge hos den enkelte.

- Folk har gjennomgående mange nærkontakter nå så det ville være en helt uoverkommelig oppgave for kommunene om de skulle ta ansvar for å ringe alle nærkontakter, skriver han.

- Det aller viktigste

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier til Dagbladet at hun tror vi får en økning i innleggelser som følge av luftveisinfeksjoner utover høsten og vinteren.

- Vi går inn i sesongen for dette, og det er risiko for at vi kan få flere innleggelser på grunn av at vi har vært utsatt for lite smitte de siste par åra, sier Vold.

- Er du bekymret?

- Den samlede overvåkningen av luftveisinfeksjoner er en av de tingene vi har fokus på nå, som vi følger tett framover, så det er jo et viktig poeng. Vi kan ikke bare se på covid-19. Vi må også se på influensa og RS-viruset, og se på den samlede sykdomsbyrden og hva det betyr for sykdomsinnleggelser og belastningen på sykehusene framover, Vold.

ØKNING: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold tror at vi får en økning i sykehusinnleggelser utover høsten og vinteren. Foto: Torstein Be / NTB
ØKNING: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold tror at vi får en økning i sykehusinnleggelser utover høsten og vinteren. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer

Ifølge undersøkelser gjort at helseetaten i Bodø, sammen med såkalte tallknusere, er det 15 ganger høyere risiko for å bli smittet av covid-19 for personer som ikke er vaksinert enn for vaksinerte personer.

Line Vold vil ikke si noe om hvorvidt FHI er enig i tallene, men sier at det viktigste er at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom.

- Det er jo det aller viktigste. Beskyttende effekt i forhold til infeksjon er også noe vi ønsker oss, men der vet vi at det er noe mindre beskyttelse enn det er for alvorlig sykdom, og det er jo beskyttelsen mot alvorlig sykdom som er aller viktigst, sier hun.

- Vi nærmer oss

Ifølge Aftenposten er 581 000 voksne nordmenn ikke fullvaksinert. I 295 av landets 356 kommuner har en ikke nådd målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen.

- Det kryper fortsatt gradvis oppover, men det er klart at utviklingen går mye saktere nå enn det gjorde for noen måneder siden. Vi ønsker å få vaksinasjonsdekningen høyest mulig, men det er jo ikke naturlig å anta at alle vil vaksineres, sier Vold.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Hun forteller at det er en del av befolkningen som har vært gjennom en infeksjon, og som derfor ikke skal ha to doser av vaksinen. Hun viser til at FHI for to uker siden lagde nye tabeller.

- Dette må vi også ta høyde for i oversiktene våre. Når vi regner med de som har gjennomgått infeksjon er vi på landsbasis oppe i 89 prosent, som enten er vaksinert eller som har gjennomgått infeksjon, når du ser på befolkningen over 18 år.

Dette betyr at de nærmer seg ambisjonsnivået på 90 prosent.

Vold sier det viktigste vi gjør nå er å ta vaksinene, og at vi holder oss hjemme når vi er syke.

- Ved å holde oss hjemme om vi er syke reduserer vi risiko for videre smitte betydelig, og vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom. FHI følger nøye med på utvikling i både innleggelser og smitte, og har infeksjonsovervåking for både influensa, RS og covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer