Coronavaksine:

FHI: Hemmer smitte betydelig

Norges vaksinegeneral Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at coronavaksinene har en betydelig smittespredningshemmende effekt. Nå skal strategien revideres.

HINDRER: - Vi vet at alle vaksinene har smittespredninghemmende effekt, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til Dagbladet. Video: Ivan Larsson / Frode Andresen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I disse dager jobber Folkehelseinstituttet med å revidere vaksinestrategien totalt. Der utreder de blant annet om det kan være nyttig med geografisk skjevfordeling av vaksinene i Norge.

Nå forteller smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til Dagbladet at coronavaksinene har en ganske betydelig smittespredningshemmende effekt.

- Vi vet at alle vaksinene har en smittespredningshemmende effekt, men vi kan ikke tallfeste den effekten, sier Bukholm til Dagbladet og utdyper:

- Den smittespredningshemmende effekten er delvis knyttet til at vaksinen hindrer at man får sykdom, og delvis knyttet til at vaksinen hindrer at man får asymptomatisk infeksjon. I tillegg er det en liten effekt knyttet til det å overføre virus fra et menneske og til et annet. Til sammen utgjør det en ganske betydelig smittespredningshemmende effekt av de ulike vaksinene.

Sentralt argument

Oslo, Asker og en flere andre kommuner på Østlandet har bedt helsemyndighetene om å bli prioritert i en geografisk skjevfordeling. Dette for å hindre smitteøkning og eventuelle konsekvenser det vil utgjøre for hele Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer