Coronavirus:

FHI: Ikke involvert i hytteforbud

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet mener det er mer nyttig at folk drar til fjells enn til byparkene.

ØNSKET IKKE HYTTEFORBUD: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller til DN at de aldri anbefalte et hytteforbud.
Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix
ØNSKET IKKE HYTTEFORBUD: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller til DN at de aldri anbefalte et hytteforbud. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Fredag 19. mars vedtok regjeringen å forby folk å reise på hytta i andre kommuner enn hjemkommune. Dette for at ikke helsevesenet i små kommune skulle bli overbelastet. Seinere ble dette endret til at man ikke kunne overnatte på hytta.

Statsminister Erna Solberg sa at regjeringen vurderte å sette inn sivilforsvaret for å få folk hjem fra hyttene sine.

- Hvis du er i karantene og blir syk, så er det kommunen du befinner deg i som må håndtere det. Og det er det mange småkommuner som ikke er i stand til, sa lød beskjeden fra statsministeren.

- Nyttig å ha flere folk i fjellet

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, forteller til Dagens Næringsliv at de ikke var involvert i hytteforbudet til regjeringen, og at dette ikke var en anbefaling fra dem.

Han mener at det tvert imot at reiserestriksjoner og hytteforbud ikke bidrar til begrensning av smitteomfanget.

TROSSER TILTAK: Selv om helsemyndighetene til stadighet oppfordrer nordmenn til å holde seg unna folkemengder, er parkeringsplassene i marka stappfulle så fort sola skinner. Video: Tipser. Klipp: Endre Vellene Vis mer

– En smittevernfaglig vurdering tilsier kanskje at det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg, sier den profilerte smittevernseksperten ved FHI.

I en kommentar i Dagbladet fra februar understreker Aavitsland at for mange tiltak sannsynligvis blir unyttige, unødvendige og ufornuftige.

Det er ikke bare regjeringen som har bedt folk om å holde seg hjemme, også ordførere i hyttekommuner har tryglet folk om å holde seg borte fra hytta.

15. mars skrev Dagbladet at flere hyttefolk som var blitt syke hadde kontaktet Røde Kors for å bli hentet hjem. Et par dager seinere meldte Trysil kommune om sitt første smittetilfelle - en hytteturist.

Det har fått mange sinn i kok, og det har vært kraftig debatt både mot og av hyttefolket.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

- Liten relevans

Aavitsland mener heller ikke Utenriksdepartementets fraråding av reiser som ikke er nødvendige er av særlig betydning for smitteutbredelsen.

– Med antatt flere tusen tilfeller i landet, hvorav noen tusen er uoppdaget, vil noen få smittede reisende bidra lite til størrelsen på epidemien i Norge. Reiserestriksjoner og grensetiltak har derfor liten relevans som tiltak for å verne Norge mot smitte, fienden står allerede langt inne i landet, men det finnes kanskje andre grunner for tiltakene, sier han til avisa.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Helseminister Bent Høie har ikke besvart avisas henvendelser.

Dagbladet har søkt Aavitsland, men får beskjed om at han ikke har tid til å la seg intervjue.

Forrige uke skrev Aftenposten at FHI heller ikke har anbefalt regjeringen å stenge skoler og barnehager.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer