Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

FHI: Ikke involvert i hytteforbud

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet mener det er mer nyttig at folk drar til fjells enn til byparkene.

ØNSKET IKKE HYTTEFORBUD: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller til DN at de aldri anbefalte et hytteforbud.
Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix
ØNSKET IKKE HYTTEFORBUD: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller til DN at de aldri anbefalte et hytteforbud. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix Vis mer

Fredag 19. mars vedtok regjeringen å forby folk å reise på hytta i andre kommuner enn hjemkommune. Dette for at ikke helsevesenet i små kommune skulle bli overbelastet. Seinere ble dette endret til at man ikke kunne overnatte på hytta.

Statsminister Erna Solberg sa at regjeringen vurderte å sette inn sivilforsvaret for å få folk hjem fra hyttene sine.

- Hvis du er i karantene og blir syk, så er det kommunen du befinner deg i som må håndtere det. Og det er det mange småkommuner som ikke er i stand til, sa lød beskjeden fra statsministeren.

- Nyttig å ha flere folk i fjellet

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, forteller til Dagens Næringsliv at de ikke var involvert i hytteforbudet til regjeringen, og at dette ikke var en anbefaling fra dem.

Han mener at det tvert imot at reiserestriksjoner og hytteforbud ikke bidrar til begrensning av smitteomfanget.

TROSSER TILTAK: Selv om helsemyndighetene til stadighet oppfordrer nordmenn til å holde seg unna folkemengder, er parkeringsplassene i marka stappfulle så fort sola skinner. Video: Tipser. Klipp: Endre Vellene Vis mer

– En smittevernfaglig vurdering tilsier kanskje at det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg, sier den profilerte smittevernseksperten ved FHI.

I en kommentar i Dagbladet fra februar understreker Aavitsland at for mange tiltak sannsynligvis blir unyttige, unødvendige og ufornuftige.

Det er ikke bare regjeringen som har bedt folk om å holde seg hjemme, også ordførere i hyttekommuner har tryglet folk om å holde seg borte fra hytta.

15. mars skrev Dagbladet at flere hyttefolk som var blitt syke hadde kontaktet Røde Kors for å bli hentet hjem. Et par dager seinere meldte Trysil kommune om sitt første smittetilfelle - en hytteturist.

Det har fått mange sinn i kok, og det har vært kraftig debatt både mot og av hyttefolket.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

- Liten relevans

Aavitsland mener heller ikke Utenriksdepartementets fraråding av reiser som ikke er nødvendige er av særlig betydning for smitteutbredelsen.

– Med antatt flere tusen tilfeller i landet, hvorav noen tusen er uoppdaget, vil noen få smittede reisende bidra lite til størrelsen på epidemien i Norge. Reiserestriksjoner og grensetiltak har derfor liten relevans som tiltak for å verne Norge mot smitte, fienden står allerede langt inne i landet, men det finnes kanskje andre grunner for tiltakene, sier han til avisa.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Helseminister Bent Høie har ikke besvart avisas henvendelser.

Dagbladet har søkt Aavitsland, men får beskjed om at han ikke har tid til å la seg intervjue.

Forrige uke skrev Aftenposten at FHI heller ikke har anbefalt regjeringen å stenge skoler og barnehager.

Hele Norges coronakart