Omikron B.5:

FHI: - Jobber med ny risikovurdering

Den nye omikronvarianten er enda mer smittsom enn de forrige, og FHI tror vi kan få en ny smittebølge allerede i sommer. - De som ikke har vaksinert seg, bør gjøre det nå, sier fagdirektør Frode Forland.

SMITTSOM: En ny variant av coronaviruset ser ut til å smitte lettere enn de tidligere variantene - og FHI følger nå ekstra godt med. Arkivfoto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
SMITTSOM: En ny variant av coronaviruset ser ut til å smitte lettere enn de tidligere variantene - og FHI følger nå ekstra godt med. Arkivfoto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye og mer smittsomme coronavarianten omikron BA.5 kan føre til en ny smittebølge i Norge. FHI har regnet med at det ville komme en ny bølge, men sett for seg en høstbølge, uttalte direktør Camilla Stoltenberg i FHI til TV 2 tirsdag.

Den nye varianten kan framskynde bølgen, slik at den kommer allerede i sommer, advarer hun.

Fagdirektør Frode Forland forteller Dagbladet at FHI nå jobber med en ny risikovurdering.

- Vi ruster oss for både sommer og høst, og er forberedt på en ny bølge, sier han.

Bekymringsvariant

Både BA.4 og BA.5 er satt på lista over bekymringsvarianter av det europeiske smittevernbyrået, ECDC.

I sin ferske ukesrapport skriver FHI at de nå følger ekstra nøye med på de to variantene.

- Disse utgavene er først og fremst påvist i Sør-Afrika og spesielt BA.4 gir smittespredning der. Men det observeres også en viss økning i tilfeller i enkelte europeiske land, særlig med BA.5 og da spesielt i land som ikke tidligere har hatt en stor smittebølge med BA.2, for eksempel Portugal, skriver FHI - og videre:

- Som forventet er det påvist noen flere tilfeller av omikron BA.5-virus i Norge seneste tid, og de første funn av BA.4-virus i Norge ble gjort i forrige uke. Dette kan være begynnelsen på at BA.4 og BA.5 overtar for BA.2, slik en ser i en del andre europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer