Omikron B.5:

FHI: - Jobber med ny risikovurdering

Den nye omikronvarianten er enda mer smittsom enn de forrige, og FHI tror vi kan få en ny smittebølge allerede i sommer. - De som ikke har vaksinert seg, bør gjøre det nå, sier fagdirektør Frode Forland.

SMITTSOM: En ny variant av coronaviruset ser ut til å smitte lettere enn de tidligere variantene - og FHI følger nå ekstra godt med. Arkivfoto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
SMITTSOM: En ny variant av coronaviruset ser ut til å smitte lettere enn de tidligere variantene - og FHI følger nå ekstra godt med. Arkivfoto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye og mer smittsomme coronavarianten omikron BA.5 kan føre til en ny smittebølge i Norge. FHI har regnet med at det ville komme en ny bølge, men sett for seg en høstbølge, uttalte direktør Camilla Stoltenberg i FHI til TV 2 tirsdag.

Den nye varianten kan framskynde bølgen, slik at den kommer allerede i sommer, advarer hun.

Fagdirektør Frode Forland forteller Dagbladet at FHI nå jobber med en ny risikovurdering.

- Vi ruster oss for både sommer og høst, og er forberedt på en ny bølge, sier han.

Bekymringsvariant

Både BA.4 og BA.5 er satt på lista over bekymringsvarianter av det europeiske smittevernbyrået, ECDC.

I sin ferske ukesrapport skriver FHI at de nå følger ekstra nøye med på de to variantene.

- Disse utgavene er først og fremst påvist i Sør-Afrika og spesielt BA.4 gir smittespredning der. Men det observeres også en viss økning i tilfeller i enkelte europeiske land, særlig med BA.5 og da spesielt i land som ikke tidligere har hatt en stor smittebølge med BA.2, for eksempel Portugal, skriver FHI - og videre:

- Som forventet er det påvist noen flere tilfeller av omikron BA.5-virus i Norge seneste tid, og de første funn av BA.4-virus i Norge ble gjort i forrige uke. Dette kan være begynnelsen på at BA.4 og BA.5 overtar for BA.2, slik en ser i en del andre europeiske land.

Spesielt utsatt

Siden januar 2020 har 1 437 600 personer fått påvist smitte av coronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag. I tallene er ikke registrerte selvtester etter 24. januar 2022 inkludert.

- Vi er i en ganske gunstig situasjon, der mange har hatt corona og de aller fleste er vaksinert. Vi regner med at langt over halvparten har hatt det, så en ny bølge er ikke lenger en stor trussel mot folkehelsa, sier Forland i FHI.

Han viser til en studie fra Danmark, som anslår at cirka 70 prosent der har fått viruset, og sier man antar at tallet ikke er så ulikt situasjonen i Norge.

FAGDIREKTØR: Frode Forland i Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FAGDIREKTØR: Frode Forland i Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Dersom tallene stemmer, betyr det imidlertid at det fortsatt er mange nordmenn som ikke har blitt smittet, og ifølge Forland er disse personene nå ekstra utsatt.

- De som ennå ikke har hatt viruset, får trolig BA.4 eller BA.5. Det er mange hundre tusen personer dette gjelder, sier han.

I tillegg er de uvaksinerte sårbare, påpeker han videre.

- De kan oppsøke helsestasjon eller lege og be om å få vaksine. Disse personene er også mer utsatt for mer alvorlig sykdom om de blir smittet, advarer han.

Reiseråd

Fullvaksinerte nordmenn behøver ikke være proaktive på samme måte, mener han, men sier at de nå ser på behovet for at vaksinerte skal få tilbud om en ny vaksinedose.

- Det diskuteres nå en dose fire for eldre og dose tre for de yngre, men dette er ikke bestemt ennå.

For mange nordmenn har det gått flere måneder siden de tok den siste vaksinedosen, eller eventuelt også en booster-dose etter det.

Skal man ut og reise i sommer, bør man derfor sjekke ut gjeldende regler i det landet man skal til. Man kan også sjekke sida si hos Helse Norge om hvor lenge vaksinasjonskortet er gyldig.

- Tror du omikron BA.5 vil spenne bein på sommerferie-planene til nordmenn?

- Det er vanskelig å si, men jeg tror egentlig ikke det, svarer Forland.

- Vi må forstå at vi må leve med dette, og finne gode måter å ikke la dette prege livene våre for mye, men samtidig ha et godt smittevern, fortsetter han.

I land som Spania og Portugal ser man nå en rask økning av smitten, men i motsetning til i Norge, hadde ikke disse landene en like stor omikron-bølge som vi hadde i Norge tidligere i år, opplyser fagdirektøren.

- Tendensen vi ser i Norge er likevel noe mer smitte og flere innlagte, sier Forland.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

- Dårligere beskyttelse

Om det kan skyldes det som en fersk britisk studie nå viser - at gjennomført omikron-smitte gir dårligere beskyttelse, er vanskelig å svare på, mener Forland.

- Dette er én studie, og det viktigste er at vi fortsatt har god beskyttelse mot alvorlig sykdom av vaksinen her i landet, sier han.

Ifølge studien får personer som tidlig i pandemien gjennomgikk coronasykdom etter smitte av en tidlig variant, og som seinere har fått en omikron-variant, ingen immun-boost av å gjennomgå omikron-smitte.

Forskerne og ekspertene konkluderer med at en etter tre doser med en coronavaksine, vil være beskyttet mot alvorlig sykdom ved omikron-smitte. Samtidig vil tidligere infeksjoner kunne påvirke kroppens immunrespons.

- Dersom du ble smittet i første smittebølge, vil du ikke kunne styrke kroppens immunrespons om du får en omikron-infeksjon, sier medforfatter Rosemary Boyton ved Imperial College i London til The Guardian.

Teamet bak studien har også konkludert med at omikron-infeksjon ga liten ekstra beskyttelse mot å bli smittet på nytt av samme variant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer