FHI: Kan komme ut av kontroll igjen

Coronapandemien kan fortsatt komme ut av kontroll, skriver FHI i sin risikovurdering.

BEKYMRET: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er bekymret for at pandemien kan komme ut av kontroll igjen. Foto: Berit Roald / NTB
BEKYMRET: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er bekymret for at pandemien kan komme ut av kontroll igjen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

Det er vedvarende fare for at pandemien kommer ut av kontroll enten lokalt, regionalt eller nasjonalt de neste seks månedene, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin risikovurdering for første halvår 2021.

«Vi vurderer at det er stor sannsynlighet for mange lokale utbrudd med 5 – 50 tilfeller, men vi regner med at de involverte kommunene fortsatt vil klare å gjenvinne kontroll, i de fleste tilfellene i løpet av tre-fire uker. Sykdomsbyrden fra disse utbruddene blir sannsynligvis liten, og utbruddene vil ikke true sykehusenes kapasitet», heter det i risikovurderinga.

Risikovurderinga kommer samme dag som EU-kommisjonen har godkjent bruk av Pfizers vaksine i EU og Norge.

- Vi er bekymret for jula, og det er fordi folk reiser mer enn vanlig, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI på Dagsrevyen.

Oslo-området er mest utsatt

I Oslo-området er det størst sannsynlighet for at man mister kontroll, skriver FHI.

- Men vi regner med at kommunene ved riktig bruk av ekstra tiltak klarer å unngå situasjoner med akselererende spredning som truer helsetjenestens kapasitet, skriver FHI.

Det er likevel lav risiko for en ny nasjonal bølge med akselererende spredning.

Advarer

De har også en advarsel til de unge.

- Vi har merket at en del av befolkningen tror at det bare er de eldste som kan få alvorlig sykdom. I risikovurderingen peker vi derfor på at 70 prosent av dem som legges inn i sykehus, og 66 prosent av dem som trenger intensivbehandling, er under 70 år, skriver avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding mandag ettermiddag.

Vaksiner i romjula

EU-kommisjonen har godkjent bruk av Pfizer-vaksinen i EU og dermed Norge. Det opplyser EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse mandag kveld norsk tid.

Dermed er det klart for at vaksinasjonene kan begynne i Norge i romjula. Første vaksine er ventet å settes i Norge 27. desember, har helseminister Bent Høie opplyst.

Tidligere mandag anbefalte det europeiske legemiddelbyrået (EMA) at kommisjonen skulle gi en såkalt betinget godkjenning av vaksinen, som betyr at den kan brukes i nødstilfeller, altså for eksempel for å stoppe den pågående pandemien.

VAKSINE: EU-kommisjonens president, Ursula Von Der Leyden kunngjør at Pfizer-vaksinen er godkjent for Europeiske land. Video: EU Vis mer

Vaksinen er nå godkjent for bruk for folk over 16 år.

10 000 doser først

Det kommer i første omgang rundt 10 000 vaksinedoser 26. desember, deretter 40 000 til i løpet av romjula. Disse skal distribueres i Oslo-området, av praktiske hensyn. Resten av landet vil få vaksiner så fort som mulig.

- De første dosene vil gå til eldre på sykehjem i Osloområdet, der smittetrykket er høyt. Grunnen til dette er at produsenten kun kan levere til ett sted i Norge i første leveranse, og det er ikke praktisk gjennomførbart å fordele disse dosene i hele landet, skriver statsminister Erna Solberg i en pressemelding mandag kveld.

Ellers skriver både hun og helseminister Bent Høie at de er glade for at vaksinen nå er godkjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer