Apekopper påvist i Norge

FHI: Kan komme
flere tilfeller

Det første tilfellet av apekopper er påvist i Norge. Folkehelseinstituttet forbereder seg på at det kan dukke opp flere.

UTSLETT: De vanligste symptomene på apekopper er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse. Illustrasjonsfoto. Foto: CDC via AP
UTSLETT: De vanligste symptomene på apekopper er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse. Illustrasjonsfoto. Foto: CDC via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den smittede er bosatt i Viken fylke, og har nylig vært på reise i Europa.

Smitten kobles til utbruddet som har pågått på kontinentet den siste måneden.

Personen fikk symptomer etter hjemkomst, og kontaktet deretter helsetjenesten.

- Det er ikke uventet at vi har fått et tilfelle av apekopper i Norge, og helsetjenesten er forberedt på det, sier Helena Niemi Eide, lege ved FHI, i en pressemelding.

APEKOPPER PÅVIST: Det første tilfellet av apekopper er påvist i Norge, 31. mai 2022. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Unngå tett kontakt

Hun ønsker ikke å gi flere detaljer om det aktuelle smittetilfellet, men understreker at den smittede følges opp etter gjeldende retningslinjer i helsetjenesten.

- Det er utarbeidet egne råd for personer som har fått påvist virus. Det er spesielt viktig å unngå tett kontakt med andre personer, sier Eide til Dagbladet.

Legen understreker at apekopper ikke smitter like lett som coronaviruset, og at tiltakene derfor skiller seg fra dem vi ble kjent med under pandemien.

- Spredt seg i visse miljøer

Likevel utelukker de ikke at flere nordmenn vil bli smittet.

- Det er mulig at det kan komme flere tilfeller, også i Norge, sier Eide.

- Hvor trygge er dere på at smittefaren er lav?

- Det er slik vi vurderer situasjonen per i dag, ut fra det vi vet om viruset. vi har sett i Europa at det har spredt seg i visse miljøer, men det har ikke vært en stor allmenn spredning i befolkningen.

FHI-legen sier at de samarbeider tett med kommunene, og vil bistå dem ved behov.

- Siden begynnelsen av mai har vi jobbet med å utarbeide retningslinjer for smittede og nærkontakter, slik at vi får gjennomført god smittespredning og dermed stoppet smittekjeden, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer