Corona og smittestopp-app

FHI klaget inn for brudd på konkurransereglene

Bråk rundt Folkehelseinstituttets smitteapp. Kan få millionbot.

KLAGET INN: Fem teknologer mener at Folkehelseinstituttet burde ha lagt ut ønsket om smittestopp-app på anbud, for å få best mulig tilbud. - Jeg tror smittestopp blir en smitteflopp, sier en av klagerne, Kirill Miazine.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAGET INN: Fem teknologer mener at Folkehelseinstituttet burde ha lagt ut ønsket om smittestopp-app på anbud, for å få best mulig tilbud. - Jeg tror smittestopp blir en smitteflopp, sier en av klagerne, Kirill Miazine. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

Er forskningsorganisasjonen Simula den beste til å lage smittestopp-app? Ikke nødvendigvis, og andre burde ha fått konkurrere om å få lage smittestopp-app, mener teknologer.

IKKE IMPONERT: Advokat Kirill Miazine mener FHI burde ha latt flere selskap få komme med forslag om hvordan lage Smittestopp-appen. Foto: Erik Burås / STUDIO B13
IKKE IMPONERT: Advokat Kirill Miazine mener FHI burde ha latt flere selskap få komme med forslag om hvordan lage Smittestopp-appen. Foto: Erik Burås / STUDIO B13 Vis mer

De har klaget smittestopp-appen inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), fordi FHI ikke hadde offentlig anbudsrunde i forkant.

- FHI ga penger til Simula, uten å vurdere andre. Det har vi klaget inn da en skal gjennomføre anbud når en gjennomfører offentlige anskaffelser, sier Kirill Miazine, advokat og ekspert på koding, til Dagbladet.

- Stopp blir flopp

Det var Digi.no som først skrev om klagesaken mot FHI.

- Om dette hadde vært en krisesituasjon, kan man gå bort fra vanlige prosedyrer, men dette er en app. FHI kunne og burde ha spurt flere. Da kunne de også ha funnet en bedre løsning, sier Miazine og fortsetter:

- FHI ville ha en løsning raskt. Men vi mener de kunne ha kontaktet flere leverandører og gitt dem ei uke med å komme med prototyp og pris. Da kunne man gitt flere leverandører mulighet, i tillegg til å få en bedre teknologisk tjeneste, sier Miazine.

Han viser til at Norge er det eneste landet i verden som bruker sentralisert lagring i dataene, noe han er kritisk til.

Utdrag fra klagen:

  • «Klagerne har forståelse at situasjonen er ekstraordinær, men er av den oppfatning at situasjonen ikke er slik at anskaffelsen av app-en Smittestopp dermed kunne gjennomføres helt uten konkurranse».
  • «Det er mange aktører som kunne ha konkurrert om løsningen, og man kunne få til løsningsalternativer som er bedre på arkitektur, personvern og sikkerhet».

- En annen og bedre løsning hadde vært mulig. Jeg tror smittestopp blir en smitteflopp, sier Miazine.

Advokaten har klaget inn FHI-anskaffelsen sammen med fire andre personer. De er alle med i den ideelle organisasjonen Norwegian UNIX user group (NUUG), men har sendt inn klagen som enkeltpersoner.

Millionbot

FHI kan forvente en millionbot om klagen går gjennom.

- KOFA kan ilegge gebyr på 15 prosent av anskaffelsens verdi, men dersom det ikke foreligger noen formildende eller skjerpende omstendigheter, så gis det normalt gebyr på rundt ti prosent, sier Anneline Vingsgård, direktør i Klagenemndsekreteriatet (KOFA).

Hun understreker at hun aldri kommenterer pågående enkeltsaker.

SKAL SIKRE KONKURRANSE: Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), her ved direktør Anneline Vingsgård. Foto: Trude Wilhelmsen
SKAL SIKRE KONKURRANSE: Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), her ved direktør Anneline Vingsgård. Foto: Trude Wilhelmsen Vis mer

I 2020 er FHIs totalbudsjett for smittestopp-appen på 45 millioner kroner. I klagen mot FHI står det at anskaffelsesverdien av smitteappen er på rundt ni millioner kroner.

Om FHI faktisk blir dømt for å ha brutt reglene om offentlig anbud, vil vi vente i nærmere ett år for å vite noe om.

- Når en kontrakt allerede er inngått, har KOFA rundt ett års saksbehandlingstid. Men vi jobber med å få ned saksbehandlingstida og håper at det vil gi effekt utover året, sier Vingsgård.

Hovedregelen er at man skal kunngjøre offentlige anskaffelser, for å «sikre konkurranse om oppdragene slik at man får en effektiv utnyttelse av samfunnets ressurser», ifølge Vingsgård.

FHI: Til etterretning

FHI startet ifølge fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen vurderingene av teknologiske muligheter fra 11. mars.

- Vi var i dialog med Simula fra 12. mars og arbeidet med utviklingen av appen startet allerede 13 mars. Samarbeidet og anskaffelsen var preget av situasjonen Norge var ifra 12. mars, og omfang, leveransen, og tilpasninger ble utformet underveis. Dette har vært, og er fortsatt et utviklingsprosjekt hvor vi må tilpasse løsningen underveis, sier Knudsen og fortsetter:

- Når det gjelder klagen dere viser til så tar vi den til etterretning, vi har en anskaffelsesprotokoll, vi har vurdert avtaleinngåelse med Simula opp mot regelverket for offentlige anskaffelser og vi følger opp når vi blir bedt om det.

- Slipper bot

IKKE IMPONERT: Advokat og spesialist på regler rundt offentlige anskaffelser, Robert Myhre. Foto: Privat
IKKE IMPONERT: Advokat og spesialist på regler rundt offentlige anskaffelser, Robert Myhre. Foto: Privat Vis mer

Robert Myhre er advokat og spesialist på reglene rundt offentlige anskaffelser. Han mener corona-situasjonen var en uforutsett omstendighet. Reglene sier at man i pressede situasjoner ikke trenger å ha en offentlig anbudskonkurranse, om tida ikke strekker til.

- Selv om det finnes hasteprosedyrer i regelverket, ville det fort ta et par måneder før en kunne ha gjennomført og signert en kontrakt. Så her tror jeg man slipper anbud fordi det ikke var tid nok. Det hastet å få en sånn app på plass, sier Myhre.

Men frikjenner heller ikke FHI:

OVERVÅKING: Folkehelseinstituttet har nå lansert appen Smittestopp, som skal være et hjelpemiddel for å begrense spredningen av coronasmitten. Video: Per Ervland - Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er rart om de ikke har kontaktet mulige andre leverandører og innhentet tilbud for å sammenlikne disse. Dette burde jo ikke ha tatt mer enn noen dager, og kanskje kunne noen andre produsere en app raskere? Sier advokaten.

I så tilfelle kan FHI ifølge advokaten «ha brutt regelverkets krav til konkurranse».

- Dette er nok ikke en såkalt ulovlig direkte offentlig anskaffelse. Fordi det hastet, vil de ikke få bot fra KOFA, men det betyr ikke at det var riktig og at det samsvarer med regelverket. FHI kan likevel ha brutt regelverkets krav til konkurranse. De burde ha forhørt seg hos flere mulige leverandører, sier Myhre.

Startet med e-mail

Simula er en ideell forskningsorganisasjon som eies 100 prosent av staten, men er et aksjeselskap. Det var Simula som tok kontakt med FHI for å tilby hjelp.

MED PÅ APP: Forskningsorganisasjonen Simula, her ved direktør Olav Lysne. Foto: Privat
MED PÅ APP: Forskningsorganisasjonen Simula, her ved direktør Olav Lysne. Foto: Privat Vis mer

- Den 11. mars sendte en direktør i Simula en mail til en FHI-direktør der han tilbød seg å analysere data. Dette skulle ikke koste noe, sier Olav Lysne, direktør for Simula Metropolitan og professor ved OsloMet.

Det ble klart at FHI ønsket hjelp til å utvikle en app, ifølge Lysne.

- Simula jobbet på egen risiko fra 12. til 25. mars for å få det til. Den 25. mars kom beskjeden om bevilgning, som ble offentlig den 27. mars, sier han.

Ifølge direktøren får Simula fem millioner for utviklingsdelen, hvorav anslagsvis to millioner går til samarbeidspartnere. De resterende tre millionene dekker om lag halvparten av Simulas utviklingskostnader. I tillegg får Simula dekket alle kostnadene knyttet til drift av systemet.

- Simula bidrar altså med tre millioner av egne midler i et spleiselag for å lage denne appen, ifølge Lysne.

Stortinget har bevilget 45 millioner til appen. I tillegg til Simula, går dette ut til kommunene og FHI i deres arbeid med Smittestopp-appen.

- Simula er en viktig del, men økonomisk er vi ikke den største, sier Lysne.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer