Apekopper

FHI: Konklusjon neste uke

Sveriges regjering har vedtatt at apekopper skal klassifiseres som en «allmennfarlig sykdom». FHI ønsker å være i forkant av eventuelle tilfeller i Norge, og varsler en foreløpig konklusjon neste uke.

APEKOPPER: Gunnar Hasle, overlege Kry reiseklinikk, frykter en mutert variant av apekoppene. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Den sjeldne virussykdommen apekopper gir feber og vannkoppliknende utslett, og er påvist flere steder i Nord-Amerika og Europa.

Torsdag ble det første nordiske tilfellet registrert i Sverige.

Samme dag sendte Folkhälsomyndigheten en anbefaling til den svenske regjeringen om å klassifisere sykdommen som «allmennfarlig», melder Aftonbladet. Ifølge avisas opplysninger har regjeringen vedtatt dette.

Det innebærer at smittevernloven trer i kraft for håndtering av sykdommen.

FHI: - Vil være i forkant

Sykdommen har aldri tidligere vært påvist i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) har satt ned en ekspertgruppe som overvåker situasjonen nøye. De forventer at vi vil oppdage tilfeller også her til lands.

Fagdirektør Frode Forland understreker overfor Dagbladet at smittevernloven har klare vilkår som definerer en allmennfarlig smittsom sykdom. Denne definisjonen varierer fra land til land.

- Vi vurderer dette løpende ut fra den kunnskapen vi har om sykdommen, alvorlighet og utbredelse i dette utbruddet, sier Forland til Dagbladet.

VURDERER UTBRUDDET LØPENDE: Fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VURDERER UTBRUDDET LØPENDE: Fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han opplyser at FHI er løpende dialog med Helsedirektoratet om saken, og at de vil komme med en foreløpig konklusjon til regjeringen neste uke.

- Vi vurderer dette nå for å være i forkant av eventuelle tilfeller som kan oppstå i Norge, sier Forland.

En slik definisjon gir myndighetene vide fullmakter i smittevernloven for smittesporing og varsling.

WHO innkaller til hastemøte

Apekopper er en virussykdom som minner om kopper, men den er langt mindre smittsom og har lavere dødelighet.

Den er vanligvis mest utbredt i det sentrale og vestlige Afrika.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er dette første gang det er rapportert smittekjeder i Europa, der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika, eller hatt kontakt med andre smittede personer.

Mange av de påviste tilfellene er unge menn, blant menn som har sex med menn. Smitte mellom mennesker er sjeldent, men forekommer. Viruset smitter via hud, luftveier eller slimhinner.

Fredag meldte britiske helsemyndigheter om elleve nye registrerte tilfeller. Det er mer enn en dobling på under ei uke. Totalt er det registrert 20 tilfeller i Storbritannia.

- De fleste tilfellene er milde, og jeg kan bekrefte at vi har anskaffet ytterligere doser av vaksiner som er effektive mot apekopper, sier helseminister Sajid Javad i en uttalelse.

I Spania og Portugal er det registrert mer enn 40 tilfeller. I Belgia er det registrert to. Også i Frankrike og Tyskland er virussykdommen oppdaget fredag fredag.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har innkalt til et hastemøte om sykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer