FHI-kritikk: - Ikke overraskende

Folkehelseinstituttet (FHI) peker på flere svake punkter som årsaken til det store smitteutbruddet på skipsverftet i Hyllestad kommune. Ordføreren er enig.

HYLLESTAD: Skipsverftet Havyard i Hyllestad kommune ble stengt i høst etter smitteutbrudd. Foto: Wikicommons
HYLLESTAD: Skipsverftet Havyard i Hyllestad kommune ble stengt i høst etter smitteutbrudd. Foto: Wikicommons Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 61 600 +279
innlagt 122 -13
døde 550 +2
påvist smittet 100 000 000+546.3K
døde 2 160 000 +17.3K
Se mer

- Under utbruddet i Hyllestad manglet det en systematisk oversikt over tilfeller og nærkontakter, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i ny rapport.

De har gransket utbruddet ved skipsverftet Havyard i den bittelitte kommunen Hyllestad, der totalt 94 personer ble smittet av coronaviruset i september og oktober. Det bor bare drøyt 1300 mennesker i kommunen i ytre Sogn.

I rapporten trekker FHI også fram at:

  • Mange aktører, med til dels uavklart ansvarsfordeling, førte til kommunikasjonssvikt og gjorde utbruddshåndteringen vanskeligere.
  • Små kommuner med større virksomheter som benytter seg av gjestearbeidere er spesielt sårbare under større utbrudd.

FHI mener at det har vært vanskelig for kommunen å få en samlet oversikt over situasjonen, noe som førte til at de ikke klarte å opprettholde en systematisk liste over alle som var isolert og i karantene.

- En forklaring på dette kan være at det manglet en oppdatert liste over ansatte ved verftet, skriver FHI.

NRK omtalte saken først.

- Vanskeligheter med informasjon

Større utfordringer med informasjonsflyten til gjestearbeiderne, blir også trukket fram i rapporten.

- Det viste seg å være vanskeligheter med å få brakt informasjon til arbeiderne om grunnen til testing, behov for karantene og isolasjon, hvor lenge dette skulle vare og hvor viktig det var å overholde dem, skriver FHI.

Utfordringene var knyttet til omfanget av utbruddet, kommunikasjon med personer med et annet språk og kultur, samt at ansvarsfordelingen for oppfølging av de ansatte på verftet ikke var avklart.

De mener også kommunikasjonen mellom nabokommuner og fylkesledelsen ikke var optimal på noen punkter.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

Mye å lære

Kjell Eide, ordfører i Hyllestad kommune, er enig i mye av det som kommer fram i FHIs rapport.

- Det var ikke helt overraskende at det kom en slik rapport, og det var en grei oppsummering av situasjonen, sier Eide til Dagbladet.

Når det gjelder beredskapen forteller at han de ikke var rigget, eller forberedt på en slik situasjon. Ordføreren er også er enig i at de kunne vært bedre på kommunikasjonen.

ORDFØRER: Kjell Hyllestad. Foto: Privat.
ORDFØRER: Kjell Hyllestad. Foto: Privat. Vis mer

- Med mange utenlandske arbeidere er språk en utfordring, og det var usikkert hvor godt de var oppdatert på coronapandemien. Vi har også mange leverandører og underleverandører, og det har vært utfordrende å få oversikt over alle som har jobbet til enhver tid, erkjenner han.

Selv om situasjonen var krevende, mener ordføreren kommunen har kommet seg bra fra det hele.

- Vi har ikke hatt noen dødsfall knyttet til dette, så sånn sett har det gått bra. Vi har også fått god hjelp fra andre kommuner for å ha nok personale i ettertid, sier han.

I sum synes Eide det er fint å få en slik rapport.

- Den har mange viktige læringspunkter som både vi og verftet vil lære av, sier han.

Ble nedstengt

Erlend Hatleberg, daglig leder i Havyard, forteller at verftet fra 3. oktober var nedstengt etter vedtak fra kommunen, og at det av den grunn var kommunen som hadde det overordnede ansvaret for driften i perioden utbruddet inntraff.

- Det er utfordrende for både verftet og kommunen å håndtere en slik situasjon uten trening, og jeg synes mange har gjort en god jobb selv med en så liten kommuneadministrasjon, sier Hatleberg til Dagbladet.

Ordføreren er ikke enig i at verftet var kommunen sitt ansvar.

- Vi har ikke ansvaret for verftet, men for at liv og helse blir ivaretatt, og for undersøke om smittevernreglene blir overholdt. Verftet ble nedstengt grunnet fare for smitte i to og en halv uke. I denne perioden ble det utført sporing, testing, isolasjon og karantene av dem som hadde jobbet på og bodde ved verftet. Etter dette ble verftet friskmeldt.

Havyards daglige leder er enig i at driften i verftet er deres ansvar, men påpeker at det var kommunens sitt ansvar å avklare forholdene rundt coronatiltakene som testing og smittesporing.

- Her bisto vi kommunen, men de tok avgjørelsen på hvor lenge verftet skulle holdes stengt, utdyper Hatleberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer