FHI-kritikk etter befaring

FHI har kartlagt flere forbedringspunkter ved Villa Skaar, men ikke alvorlig svikt.

RAPPORT: Etter ni dødsfall ved sykehjemmet, har FHI vært på tilsyn ved Villa Skaar. Nå er rapporten klar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RAPPORT: Etter ni dødsfall ved sykehjemmet, har FHI vært på tilsyn ved Villa Skaar. Nå er rapporten klar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FHI har, etter å ha blitt kontaktet av kommuneoverlegen, gjort befaring på sykehjemmet Villa Skaar i Eidsvoll, som er hardt rammet av covid-19.

- Jeg har ikke sett kompetansemangel eller svikt i rutiner, men vi er ikke mer stolte enn at vi ber folk som kan enda mer om dette om hjelp. FHI skal være med på å avslutte dette smitteutbruddet så effektivt som mulig, sa kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til Romerikes Blad onsdag.

Ni beboere er døde med covid-19 og samtlige beboere er smittet, i tillegg til flere ansatte.

I FHI-rapporten som nå er klar, legges det blant annet fram flere forbedringspunkter for Villa Skaar. Enkelte av disse går på smittevernfaglig kompetanse og opplæring.

Manglende markering av soner

FHI lister i sin rapport opp følgende forbedringspunkter:

 • Infeksjonskontrollprogrammet er ikke tilrettelagt for dette sykehjemmet. Prosedyrer for f.eks. isolering er ikke tilpasset sykehjemmets lokaler.
 • Ingen ansatte med dedikert arbeidstid og spesifiserte arbeidsoppgaver innen smittevern generelt og covid-19 spesielt (smittevernkontakt).
 • Ingen systematisk kartlegging av om ansatte (inkl. studenter i praksis) har andre arbeidssteder og hvilke disse er, under pandemien.
 • Organisering av arbeidskohorter som følger opp definerte beboere i bare én av to avdelinger.
 • Ingen systematisk undersøkelse av etterlevelse av smittevernrutiner hos ansatt, med tilbakemelding til den enkelte.
 • Manglende markering av ren og uren sone, og ikke gode nok rutiner for av- og påkledning av beskyttelsesutstyr inn og ut av sonene.
 • Ikke tilstrekkelige tiltak for å sikre etterlevelse av isolasjon og karantene for beboere som ikke er i stand til å holde seg på eget rom.
 • Manglende tilbakemelding til kommunen om vanskeligheter med å isolere beboere på rommene sine.
 • Forbedringspotensial mht. innhenting av smittevernfaglig kompetanse og opplæring i riktig bruk av personlig beskyttelsesutstyr.

  Rapporten trekker også fram alle smitteverntiltak som er på plass.
ALVORLIG: Administrerende direktør ved Villa Skaar på Eidsvoll, Richard Skaar Thorsrud, sier de ansatte er preget etter corona-dødsfallene ved sykehjemmet. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet TV Vis mer

Utfordring med lokaler

I rapporten legges det videre vekt på at det er observert utfordringer med lokalene hva gjelder etterlevelse av de anbefalte smittevernrutinene og tiltakene.

«Lokalene er trange og ikke godt egnet til å holde minst 1 meters avstand. Beboerrommene er små og uten eget bad med toalett, og følgelig dårlig egnet for karantene og isolering. Det er også vanskelig å samle beboere med covid-19 i en avskjermet del av sykehjemmet pga. dets utforming», heter det i rapporten.

I en pressemelding skriver Villa Skaar om rapporten:

- Vi takker FHI for en grundig rapport. På lik linje med kommuneoverlegen i Eidsvoll er vi glade for at rapporten ikke avdekker alvorlig svikt. Det er heller ikke avdekket avvik som kunne forhindret at smitten kom inn på hjemmet.

Villa Skaar legger vekt på FHIs avdekking av at utfordringen med mange smittede på et tidlig stadium gjorde isolerings- eller flyttetiltak vanskelige, og ordlyden om at «de beboerne man eventuelt hadde flyttet, ville med stor sannsynlighet allerede vært smittet».

GJENNOMGANG: FHI gjennomgår sykehjemmets rutiner etter smitteutbruddet på Villa Skaar Valstad i Eidsvoll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- FHI har påpekt flere forbedringspunkter, som vi vil gå grundig gjennom. De vil legges inn i vårt forbedringsarbeid med utgangspunkt i å utvikle og forbedre våre rutiner og prosedyrer, skriver hjemmet.

Ingen ekstraordinære tiltak

Verken ansatte eller ledelsen ved Villa Skaar Valstad eller Eidsvoll kommune har sporet hvordan ansatte som brakte covid-19 inn på institusjonen ble smittet.

- Tre ansatte med milde symptomer testet seg 2. november, og alle fikk positivt resultat 4. november. Smittesporing viste at en av disse hadde hatt symptomer siden 31. oktober, uten å ha vært på jobb, sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen i Eidsvoll kommune til Dagbladet

- Men tidspunktet for smitteoverføring eller smittekilde for denne ansatte, har vi ikke klar å fastsette. Det har vi heller ikke fått avdekket for noen av de andre 19 på Villa Skaar Valstad som fikk positiv test i første runde, sier kommuneoverlegen.

Folkehelseinstituttet konstaterte allerede under befaringen sist onsdag at det ikke er behov for ekstraordinære tiltak ved den private eldreinstitusjonen, på tross av ni dødsfall blant de 23 beboerne i løpet av tre uker i november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer